woensdag 3 november 2010

Eendenborst (Frankrijk)

EENDENBORST

4 sinaasappels, schoongeboend
250 milliliter gevogeltefond
6 eendenborstfilets
2 eetlepels zware peperkorrels
30 milliliter cognac


Schaaf met een dunschiller de oranje schil van 1 sinaasappel en snijd de schil in reepjes. Pers de vrucht samen met nog 2 andere sinaasappels uit. Snijd de overgebleven sinaasappel in schijfjes. Breng de reepjes, het sap en de fond aan de kook. Laat in 15 minuten tot de helft inkoken. Maak met een scherp mes kruislings sneetjes in het vet van de eendenborst. Stamp de peperkorrels in een vijzel of schone theedoek. Bestrooi de eendenborst met de peper en wat zout. Verhit een koekenpan en bak de eendenborst met de vetkant naar beneden 5 minuten op laag vuur zonder te keren. Giet het gesmolten vet af en bak de eendenborst nog 2 minuten op dezelfde kant. Keer om, draai het vuur lager en bak nog 4 minuten. Haal uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie. Roer de aanbaksels los met de cognac. Voeg de sinaasappelschijfjes toe en laat op hoog vuur in 4 minuten een beetje bruin worden. Schenk de sinaasappelsaus erbij en draai het vuur laag. Snijd de eendenborst in plakken en verdeel over 8 borden. Leg 2 schijfjes sinaasappel op de eend en schep de saus erover.

8 personen

voedingswaarde : 270 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Frankrijk
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Allerhande oktober 2010

Geen opmerkingen: