CHA – PAI – KÊ (GEBRADEN DUIVEN)
2 duiven van elk bijna 500 gram
2 liter koud water
1 sjalot met het groen er nog aan, in stukken van 5 centimeter
3 plakjes gepelde gemberwortel, 2½ centimeter middellijn, dikte 3 millimeter
2 koppen Meestersaus
3 koppen slaolie of reukloze, plataardige olie
1 citroen, in vieren gesneden, of geroosterd peper en zout
Met hakmes of scherp zwaar mes of een wildschaar snijdt u de duiven open langs de ruggengraat. U legt ze dan met het vel naar beneden op het hakbord en u geeft met de platte zijde van het mes een paar klappen, om alle botten te breken. Was de duiven snel onder de koude kraan en droog ze daarna met keukenpapier.
Zet duiven, water, sjalot, gember, meestersaus en olie binnen handbereik.
Neem een 4-liter pan en breng daarin de 2 liter water aan de kook. Doe de duiven erin, sluit het deksel stevig en doe het vuur uit. Laat de duiven zo 5 minuten in het water staan, haal ze er dan uit en laat ze goed uitlekken op een laag keukenpapier. Giet het water uit de pan en doe er de meestersaus in. Doe de duiven erin, breng de saus aan de kook en doe het deksel op de pan. Zet het vuur uiterst laag en laat alles 15 minuten sudderen. Haal de duiven eruit en giet de meestersaus in een pot, om eventueel later weer te kunnen gebruiken.
Giet 3 koppen olie in een 30-centimeter wok of een frituurpan en verhit die tot de olie een blauwe walm vertoont (bij 190°C). Doe de sjalotten, gember en duiven erin en frituur dit alles een 2 à 3 minuten; ondertussen draait u de duiven af en toe om en u ziet, dat de duiven mooi goudbruin worden. Schep ze uit de olie en laat ze op een dikke laag keukenpapier uitlekken. Snij elke duif in 6 stukken door ze eerst langs het borstbeen in tweeën te klieven, waarna u deze twee stukken dwars in drieën hakt. Leg de zo ontstane stukken zo natuurgetrouw mogelijk op een hete schotel en dien ze op met de kwarten citroen of het geroosterd peper en zout. Als hoofdgerecht dient dit voor 2 personen. Als deel van een grote Chinese maaltijd is het genoeg voor 4 tot 6 personen.
2 personen
gebied : China
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : In de Chinese keuken (Uit eten in de wereld) / Emily Hahn
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten