zondag 3 november 2024

Fêng - Wei - Hsia (China)

FÊNG – WEI – HSIA (GEFRITUURDE GARNALEN MET PHOENIXSTAARTJES)

500 gram ongepelde grote garnalen
1 eetlepel Chinese rijstwijn of zeer droge sherry
1 theelepel zout
een snufje gemalen witte peper

BESLAG
1½ kop gezeefde bloem
1 kop koud water
1 eetlepel snelwerkende bakpoeder
4 koppen slaolie of andere plantaardige reukloze olie
Geroosterd zout en peper


Pel de garnalen zo dat de laatste schel én de staart eraan blijft zitten. Maak een inkeping langs de rugzijde van elke garnaal en haal met het mespuntje de zeen eruit. Was de garnalen onder de koude kraan en bet ze droog met keukenpapier. Snijd de garnalen overdwars tot driekwart door en plet ze dan met het plat van het hakmes. Doe in een kom wijn, zout en peper en besprenkel de opengesneden delen van de garnalen met dit mengsel.
Het beslag maakt u als volgt: doe het meel in een kom, roer er langzaam het water door, maak er een gladde massa van en doe er dan het bakpoeder bij.
Zet garnalen en olie binnen handbereik. Verhit de oven vóór tot 125°C en zet er dan een ondiep bakblik in, waarin twee lagen keukenpapier.
Zet een 30-centimeter wok of een zware frituurpan op een hoog vuur, doe de olie erin en wacht tot zich een blauwe walm boven de olie vormt. Neem de garnalen bij de staartjes en laat ze één voor één langzaam in de hete olie zakken. Frituur er niet meer dan zes tegelijk, draai ze af en toe om en na 2 à 3 minuten zijn ze goudbruin. Laat ze uitlekken op het met papier belegde bakblik en laat ze warm in de oven staan tot u met alle garnalen klaar bent. Dien ze op, op een hete schaal, waarbij u geroosterd zout en peper geeft.
Als hoofdgerecht dient dit voor 2 à 4 personen. Als deel van een uitgebreide Chinese maaltijd is het voor 4 tot 6 personen.

2 - 4 personen

gebied : China
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : In de Chinese keuken (Uit eten in de wereld) / Emily Hahn

Geen opmerkingen: