maandag 4 november 2024

Chiang - Yu - Chi (China)

CHIANG – YU – CHI (KIP, GESMOORD IN SOJASAUS)

een zo vers mogelijk braadkuiken van 2 à 2½ kilogram
2 kopjes koud water
2 kopjes sojasaus
een kwart kop Chinese rijstwijn, of zeer droge sherry
5 plakjes verse geschilde gemberwortel, 3 millimeter dik
1 hele steranijs, of 8 stukjes ervan
¼ kopje gebroken kandijsuiker, of anders 2 eetlepels grove rietsuiker
1 theelepel sesamolie


Was de kip grondig onder de koude kraan. Droog daarna de kip in- en uitwendig goed af met papier.
Plaats water, sojasaus, wijn, gember, anijs, kandij (of suiker) en sesamolie binnen handbereik.
Doe de kip in een zware pot, die juist groot genoeg is om de kip te bevatten. Voeg water, sojasaus, wijn, gember en steranijs toe en breng alles aan de kook. De vloeistof moet dan ongeveer halverwege de hoogte van de kip staan. Breng alles goed aan de kook, zorg dat de pot (of pan) goed is afgedekt, verminder de hitte en laat alles nog rustig 20 minuten doorkoken. Draai af en toe met behulp van twee lepels, de kip om. Voeg nu de kandij (of de suiker) toe aan de saus en bedruip de kip van nu af regelmatig. Ga nog 20 minuten door, terwijl u de kip ondertussen steeds omkeert en bedruipt. Draai dan het vuur zo laag, dat de kip zacht in de saus blijft pruttelen en laat het geheel 2 à 3 uur staan. Dan legt u de kip op een hakblok en u smeert haar in met sesamolie. Nu komt het belangrijkste: u maakt met een hakmes of een scherp mes de vleugels en poten los. Het karkas klieft u dwars door het borstbeen doormidden. De twee helften hakt u nu in stukken van ongeveer 3 bij 8 centimeter; al deze stukken legt u weer op een goed verwarmde schotel, zodanig dat de oorspronkelijke vorm van de kip globaal weer wordt bereikt. Hetzelfde doet u met poten en vleugels; ook deze worden in stukken gehakt en daarna min of meer in hun oorspronkelijke vorm naast het karkas gelegd. Nu begiet u het geheel met een kwart van het braadvocht. De schotel wordt op kamertemperatuur opgediend.
Als hoofdgerecht dient deze schotel voor 4 à 6 personen; is het een onderdeel van een grote Chinese maaltijd, dan is hij bestemd voor 8 à 10 personen.
N.B. De saus, waarin de kip wordt gekookt, wordt in China een ‘meestersaus’ genoemd. Men bewaart deze saus in een luchtdicht afgesloten pot voor andere zogenaamde ‘roodgekookte’ gerechten. In een koelkast kunt u deze saus gedurende twee weken bewaren. In een diepvriesvak is de bewaartijd vrijwel oneindig.

4 - 6 personen

gebied : China
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : In de Chinese keuken (Uit eten in de wereld) / Emily Hahn

Geen opmerkingen: