zaterdag 29 februari 2020

Gestoomd brooddeeg voor Saw Paw (Suriname)

GESTOOMD BROODDEEG VOOR SAW PAW

1¼ kilogram meel
1 eetlepel gist
3 eetlepels suiker
1 eetlepel bakpoeder
3 eetlepels crisco (plantaardig vet)


Strooi de gist en 1 eetlepel suiker in een kom met 1 ½ deciliter lauw water. Zorg ervoor dat het water inderdaad lauwwarm is. Is het water te heet, dan gaat de gist dood, is het te koud, dan rijst de gist niet. Laat gist, suiker en water 5 minuten staan, roer dan goed zodat alles op kan lossen. Zet de kom 5 minuten op een warme plek, tot de gist gaat werken, zodat het volume bijna verdubbelt. Dit is voorwaarde voor het slagen van uw gerecht.
Zeef het meel in een grote mengkom, vermeng het met het bakpoeder, de crisco en de resterende suiker en kneed het goed. Giet er dan langzaam het gistmengsel en 6 deciliter water in. Kneed alles goed door elkaar tot een stevig deeg ontstaat en kneed verder door naar beneden te drukken, naar voren en om te draaien. Kneed het deeg 10 minuten op deze manier, waarbij u elke keer weer een beetje meel toevoegt om te verhinderen dat het deeg blijft kleven.
Dek het dan af met een doek en laat het op een warme plek rusten tot het in anderhalf à twee uur goed is gerezen. Maak er nu bolletjes van, druk deze plat met de vingers en vul ze. Knijp vooral de onderkant goed dicht, leg ze op een stukje cut-rite (oliepapier) en stoom ze een kwartier.

4 personen

gebied : Suriname
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Het komplete kookboek / Maria May

Geen opmerkingen: