zondag 23 februari 2020

Confiture de Tomates (Provence, Provence-Alpes-Côte d’Azur, Frankrijk)

CONFITURE DE TOMATES (INGEMAAKTE TOMATEN)

Een bijzondere confiture die heerlijk met kaas of op toast is.

1¼ kilogram rijpe tomaten, ontveld en gehakt
1 kilogram suiker
snufje zout
de schil van 2 citroenen, in lange, smalle repen gesneden
½ vanillepeul (desgewenst)
30 gram gehakte walnoten (desgewenst)


Doe de tomaten, suiker en wat zout in een zuurbestendige pan. Breng aan de kook en blijf roeren om te voorkomen dat het mengsel aanbrandt. Draai het vuur laag en laat 30 minuten sudderen. Voeg de citroenschil en desgewenst de vanillepeul toe. Laat alles 15 - 20 minuten sudderen tot het mengsel zeer dik is en een suikerthermometer 105-106°C aangeeft, of wanneer een lepelvol van het mengsel op een schaaltje binnen 2 minuten in het vriesvak stolt.
Schep er desgewenst de noten door wanneer het mengsel dik is. Verwijder de vanillepeul als u die gebruikt hebt. Schep het tomatenmengsel in gesteriliseerde potten en sluit ze luchtdicht af. Bewaar ze op een koele, donkere plek.

Voor 2 liter.

gebied : Provence, Provence-Alpes-Côte d’Azur, Frankrijk
gerechtsoort : jam

bron : De Middellandse Zee (Koken en reizen) / Joyce Goldstein

Geen opmerkingen: