zondag 23 februari 2020

Gratin de Chou-fleur avec une Chapelure aux Noisettes (Parijs, Île-de-France, Frankrijk)

GRATIN DE CHOU-FLEUR AVEC UNE CHAPELURE AUX NOISETTES (BLOEMKOOLSCHOTEL MET KNAPPERIGE HAZELNOOTKORST)

Bechamelsaus met kaas erdoor (sauce mornay in het Frans) kan alleen maar lekker zijn. Geef deze saus bij elke willekeurige groente en elk kind zal zijn bord schoonlikken, een slimme truc die ik leerde als au pair. De bloemkool kan eventueel worden vervangen door broccoli, plakken courgette, pompoen of zelfs aardappel.

1 bloemkool van 1,3 kilogram, in roosjes (na het schoonmaken 850 gram)
50 gram hazelnoten, fijngehakt
1 snee extra knapperige toast, grof gehakt

SAUCE MORNAY
30 gram boter
30 gram tarwebloem
500 milliliter lauwe melk
¼ ui, gepeld
1 kruidnagel
1 laurierblad
snufje witte peper
snufje nootmuskaat
200 gram gruyère, of belegen comté en Parmezaanse kaas, geraspt


Stoom de bloemkool in een stoommandje of een zeef boven een pan gaar. De stoomtijd hangt af van hoe zacht je de bloemkool wilt; ik houd van een knapperige buitenkant en dan duurt het 15 minuten.
Maak intussen de saus: smelt de boter in een grote pan op matig vuur. Voeg de bloem toe en klop flink tot een gladde roux ontstaat. Neem de pan van het vuur en laat hem 2 minuten staan.
Voeg geleidelijk en onder geregeld kloppen de melk toe. Zet de pan weer op matig vuur, voeg de ui, de kruidnagel en laurierblad toe en laat onder geregeld roeren 10 minuten zachtjes koken. Wordt de saus te dik, klop er dan nog wat melk door. Verwijder als de saus klaar is de ui, kruidnagel en laurierblad. Voeg zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe. Laat de saus iets afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Roer de kaas door de warme saus, maar bewaar een beetje voor over de gratin. Meng de bloemkoolroosjes door de saus en doe ze in ovenschaaltjes. Strooi de rest van de kaas erover en dan de hazelnoot en het toastkruim. Bak het gerecht 15 minuten in de oven.
Verwarm de grill voor op de hoogste stand en zet het gerecht tot slot enkele minuten onder de hete grill, of tot het goudbruin is en borrelt.

4 - 6 personen

voedingswaarde : 400 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 50 / 15 minuten

gebied : Parijs, Île-de-France, Frankrijk
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Rachel Khoo, in Delicious. december 2012

Geen opmerkingen: