donderdag 30 augustus 2018

Gazpacho (Spanje)

GAZPACHO (KOUDE SPAANSE SOEP)

500 gram rijpe tomaten
1 groene paprika
1 komkommer
1 ui
2 teentjes knoflook
3 sneetjes oud wittebrood, zonder korstjes
6 eetlepels (olijf)olie
2 eetlepels (witte wijn)azijn
½ liter tomatensap
zout
peper
50 gram geraspte belegen Goudse kaas


Ontvel de tomaten. Halveer 2 tomaten, verwijder het vocht en de zaadjes en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Halveer de gewassen paprika en verwijder steel en zaadlijsten. Snijd ¼ paprika in kleine blokjes. Schil de komkommer en snijd ¼ deel in kleine blokjes. Doe de in blokjes gesneden groenten elk in een apart schaaltje en bewaar ze, afgedekt in de koelkast, voor de garnering. Pel en snipper de ui en de teentjes knoflook. Snijd de rest van de tomaten, paprika en komkommer in grove stukken, en pureer ze met de ui- en knoflooksnippers en 1 sneetje verkruimeld brood in een foodprocessor of met een staafmixer. Schenk de groentepuree in een grote (glazen) kom en klop er 4 eetlepels olie, de azijn en het tomatensap door. Verdun de vrij dikke soep eventueel met wat koud water en breng hem op smaak met zout en peper. Laat de soep afgedekt in de koelkast door en door koud worden. Snijd 2 sneetjes brood in blokjes. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de broodblokjes rondom goudbruin. Laat deze croutons op keukenpapier uitlekken, schep ze in een schaaltje. Schep de geraspte kaas in een ander schaaltje. Klop, vlak voor het serveren, de koude soep met een garde goed op en laat er eventueel 4 - 6 ijsblokjes in drijven. Zet de schaaltjes met de garneringen erbij, zodat ieder naar believen kan nemen.

4 personen

gebied : Spanje
gerechtsoort : soep

bron : Spannende soepen / Annelène van Eijndhoven, José van Mil, Henk Noy

Geen opmerkingen: