donderdag 30 augustus 2018

Gazpacho Andaluz (Andalusië, Spanje)

GAZPACHO ANDALUZ (KOUDE TOMATENSOEP)

1 kleine perssinaasappel
½ komkommer (500 gram)
2 kleine uien
500 gram vleestomaten
1 teentje knoflook
1 eetlepel (rode wijn)azijn
6 eetlepels olijfolie
2 eetlepels droge sherry
1 theelepel paprikapoeder
1 eetlepel bouillonpoeder
4 deciliter tomatensap
zout
peper
tabasco
1 groene paprika
4 sneetjes oud witbrood


In een pan ruim water aan de kook brengen. Intussen sinaasappel uitpersen. Komkommer schillen en in de lengte doormidden snijden. Met een theelepel de zachte zaadkern eruit schrappen. Komkommer in kleine stukjes hakken. In een kom doen. Eén ui pellen en fijnsnijden. Bij de komkommer doen. Vleestomaten inkruisen en in het kokende water onderdompelen. Onder koud stromend water afspoelen en ontvellen. Tomaten halveren, zaad en vocht verwijderen en vruchtvlees in kleine stukjes snijden, 400 gram bij het komkommermengsel doen. Rest van de tomaatstukjes tot gebruik afgedekt in de koelkast zetten. Knoflook boven het groentemengsel uitpersen. In keukenmachine of draaizeef pureren. Erdoor roeren: azijn, 3 eetlepels olijfolie, sherry, paprikapoeder, bouillonpoeder, sinaasappelsap en tomatensap. Op smaak afmaken met zout, peper en tabasco. In circa 2 uur in de koelkast door en door koud laten worden.
Intussen paprika wassen, schoonmaken en in kleine stukjes snijden. In kommetje doen. Andere ui pellen, snipperen en in ander kommetje doen. Ui en paprika tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Van sneetjes brood korst verwijderen. Brood in kleine blokjes snijden. In koekenpan 3 eetlepels olijfolie verhitten. Blokjes brood in circa 4 minuten goudbruin bakken, halverwege keren. Op keukenpapier laten uitlekken. In kommetje doen. Soep nogmaals doorroeren. Over 4 borden verdelen. Gesnipperde ui, paprikastukjes, tomaatstukjes en broodblokjes erbij op tafel zetten.

4 personen

voedingswaarde : 285 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 25 / 8 minuten

land : Spanje (Andalusië)
gerechtsoort : soep

bron : Allerhande augustus / september 1988

Geen opmerkingen: