vrijdag 19 mei 2017

Scholrolletjes met hollandaisesaus

SCHOLROLLETJES MET HOLLANDAISESAUS

12 scholfilets (diepvries)
2 kleine preitjes
zout
peper
1 deciliter witte wijn
150 gram roomboter
3 eierdooiers
3 theelepels citroensap


In 15 minuten scholfilets iets laten ontdooien. Van prei lelijk blad en wortel verwijderen en wassen. In pan met water en zout hele prei 4 minuten zachtjes koken. Afgieten en onder koud stromend water afspoelen. Prei in lengte halveren. In 12 reepjes van 5 centimeter lengte snijden. Scholfilets met huidzijde naar boven uitspreiden op aanrecht. Bestrooien met zout en peper. Op elke scholfilet stukje prei leggen en oprollen. Met houten cocktailprikker vaststeken. Scholrolletjes tegen elkaar aan in kleine pan zetten. Witte wijn en 1 deciliter water toevoegen. Met deksel op pan in 5 minuten tegen de kook aan de scholrolletjes zachtjes gaar laten worden. Buitenste pan van ‘bain-marie’ vullen met zoveel water dat de binnenste pan tot minstens de helft in het water staat. Water in buitenste pan aan de kook brengen. Vuur laag draaien. Water mag nu absoluut niet meer koken, maar moet tegen de kook aan worden gehouden. Vier borden en sauskom voorverwarmen. In steelpan boter op laag vuur laten smelten, zonder bruin te laten kleuren. In binnenste pan van de ‘bain-marie’ eierdooiers en 1 eetlepel warm water doen. Pan in waterbad hangen. Met mixer eierdooiers in 1 minuut luchtig kloppen. Warme gesmolten boter scheutje voor scheutje door eierdooiers kloppen. Blijven kloppen tot saus licht bindt. Saus kan enkele minuten au-bain-marie worden warm gehouden. Van vuur af saus op smaak brengen met citroensap, zout of peper. Overdoen in sauskom. Scholrolletjes op borden zetten. Saus apart serveren.
Lekker met krieltjes en peultjes met worteltjes.

4 personen

voedingswaarde : 465 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 20 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Allerhande mei 1988

Geen opmerkingen: