dinsdag 7 maart 2017

Samsa (Tunesië)

SAMSA (BLADERDEEG MET AMANDEL-SESAMVULLING)

2 pakjes diepvriesbladerdeeg (600 gram)
500 gram gepelde amandelen
500 gram ongeroosterd sesamzaad
1 eierdooier
220 gram suiker
sap van 1 citroen
1 eetlepel rozenwater


Laat het bladerdeeg ontdooien. Verwarm de oven voor op 175°C. Strooi de amandelen en de sesam op de bakplaat en laat ze in de oven licht kleuren; schep ze zo nu en dan om. Pureer of maal het amandel-sesammengsel vervolgens in de mixer. Rol het bladerdeeg uit tot 5 lappen van 26 centimeter doorsnede. Spoel een springvorm van 26 centimeter doorsnede met koud water. Leg een deeglap op de bodem, verdeel er een kwart van het amandelmengsel op en leg daar weer een deeglap op. Ga zo door tot alle vulling op is; leg bovenop een deeglap en bestrijk deze met losgeklopte eierdooier. Snijd de taart in stukken en bak hem in 50 - 60 minuten goudbruin in de oven. Zet de oven na 30 minuten op 150°C. Laat ¼ liter water met de suiker al roerend 5 minuten koken. Neem de pan van het vuur en roer er het citroensap en het rozenwater door. Laat de siroop iets afkoelen en schenk hem over het hete gebak. Geef de ‘samsa’ warm.

4 personen

gebied : Tunesië
gerechtsoort : gebak

bron : Het grote boek met de heerlijkste internationale gerechten / Christian Teubner, Annette Wolter en Holger Hofmann
Een reactie plaatsen