dinsdag 7 maart 2017

Cockie-Leekie (Schotland, Groot-Brittannië)

COCKIE-LEEKIE

Een oud Schots gerecht. Een reiziger in Schotland schreef in 1598 dat de knechten en de ‘lower table’ bouillon kregen met wat vlees erin en “the upper messe, insteede … had a pullet with some prunes in the broth”.

500 gram gedroogde pruimen
1 kilogram runderlappen
1 magere soepkip of kippenpoelet
zout
peper
750 gram prei


Week de pruimen een nacht. Trek bouillon van vlees en voeg na 2 uur de kip toe, zout, peper en vervolgens de helft van de (hele) preien. Zorg dat de bouillon niet aan de kook komt. Reken in totaal op ruim 3 uur.
Neem kip en vlees uit de bouillon, snijd het rundvlees in plakken en het kippenvlees in kleine stukjes en doe ze in de bouillon terug. Voeg de geweekte pruimen toe en laat ze 20 minuten meetrekken. Voeg dan de rest van de preien, ragfijn gesnipperd, toe en laat het geheel nog 10 minuten pruttelen. Het is de bedoeling dat de stukjes prei nog heel licht knapperig blijven. Verwijder de hele preien die inmiddels smakeloos zijn geworden. Leg in elk bord enkele plakjes rundvlees, stukjes kippenvlees en enkele pruimen, en schep de bouillon met de stukjes prei erop. Vaak eet men ook eerst de bouillon en daarna vlees en kip.

8 - 10 personen

land : Schotland, Groot-Brittannië
gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : Elseviers culinaire atlas / Jane Grigson
Een reactie posten