zondag 19 februari 2017

Phulkas en Chapatis (India)

PHULKAS EN CHAPATIS

250 gram volkorenmeel
1 afgestreken theelepel zout
1¾ deciliter water


Zeef meel en zout en maak een kuiltje in de meelberg. Giet er de helft van het water in en kneed het mengsel met de handen tot een stijf deeg. Voeg alleen maar meer water toe als het deeg te droog wordt. Kneed het deeg op een met bloem bestoven tafel minstens 10 minuten tot het elastisch is. Leg er een vochtige doek over en laat het een halfuur rusten. Kneed het nog 5 minuten en verdeel het dan in 12 porties. Rol deze uit tot ronde lapjes met een middellijn van ongeveer 12 centimeter. Laat de bodem van een licht beboterde koekepan heet worden en leg er een deeglapje in. Bak het ruim een minuut en maak daarbij met de pan een draaiende beweging. Keer de phulka en bak verder tot de onderzijde bruine plekjes krijgt. Men legt nu de phulka op een soort ijzeren schuimspaan en houdt deze boven open vuur. Druk het oppervlak van de phulka met een doekje naar beneden. Als men de druk opheft behoort de phulka op te blazen. Heet opdienen.

Voor 12 phulkas.

land : India
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Elseviers culinaire atlas / Jane Grigson
Een reactie posten