donderdag 27 oktober 2016

Basine met konijn uit Redjiche (Rejiche, Tunesië)

BASINE MET KONIJN UIT REDJICHE

KONIJN IN SAUS
1,2 kilogram konijn
200 milliliter (Tunesische) olijfolie
50 gram ui
5 gram knoflook
2 eetlepels tomatenpuree
1 eetlepel gedroogde tomaten
1 theelepel harissa arbi
2 takjes tijm
1 mespuntje korianderzaad, gemalen
zout
peper

OSBÈNE
orgaanvlees van het konijn
100 gram konijnenvlees
50 gram ui
1 bosje bladpeterselie
1 bosje snijbiet
40 gram burgul
1 mespuntje gedroogde munt
1 mespuntje vierkruidenpoeder
1 scheutje olijfolie
zout
peper

BASINE
250 gram sorghum, in poedervorm
zout


Houd de ingewanden van het konijn en een stuk van de buik apart voor de osbène. Snijd alles in heel kleine stukjes en doe het geheel in een kom. Pel en snipper 50 gram ui en hak de peterselie fijn. Doe de uiensnippers bij de stukjes vlees in de kom en voeg er vervolgens de peterselie, de burgul, het vierkruidenpoeder, de gedroogde munt, zout en peper en een scheutje olijfolie aan toe. Meng alles goed tot een vulling ontstaat. Snijd de snijbietbladeren in grote rechthoeken. Neem een beetje vulling in de hand en leg het op een stuk snijbietblad. Vouw het blad om de vulling dicht. Verpak het geheel in een stuk aluminiumfolie. Maak de rest van de osbène op dezelfde wijze. Snijd het konijn in 8 stukken. Verhit 200 milliliter olijfolie in een pan en braad de stukken konijn in de hete olie aan alle kanten aan. Doe er vervolgens 50 gram ui bij en zout en peper naar smaak en laat alles mooi goudbruin bakken. Voeg vervolgens de fijngesneden tijm, de harissa arbi, het gemalen korianderzaad, de gedroogde tomaten, de uitgeperste knoflook en de tomatenpuree aan het konijn toe. Meng goed en laat 10 minuten smoren. Leng de saus aan met water en leg er de osbène in. Laat het geheel 20 - 25 minuten koken. Los de sorghum in een kom op in 250 milliliter water. Voeg zout naar smaak toe. Kook de sorghum op middelhoog vuur in 10 minuten al roerend tot een dikke puree. Leg een rondje van de sorghumpuree op de borden, leg er een osbène op en schenk er de saus omheen met een stuk konijn erin.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 30 / 45 minuten

gebied : Rejiche, Tunesië
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Chokti Chtéoui in Tunesië : Verrukkelijke Mediterrane keuken / Fabien Bellahsen en Daniel Rouche

Geen opmerkingen: