donderdag 27 oktober 2016

Kalkoen op Braziliaanse wijze (Brazilië)

KALKOEN OP BRAZILIAANSE WIJZE

1 kalkoenrollade van 800 gram
2 teentjes knoflook uit de knijper
peper uit de molen
zout
10 eetlepels maisolie of andere olie
3 eetlepels azijn
6 gepelde kleingesneden tomaten zonder zaad
6 eetlepels fijngehakte peterselie
2 - 3 groene of gele paprika’s
75 gram zeer fijngesnipperd gerookt vet spek
100 gram uitgesneden bacon


Was de rollade en droog deze goed met keukenpapier. Maak een mengsel van de knoflook, peper en zout; bestrijk daar het vlees mee en zet de rollade, afgedekt, twee uur in de koelkast. Klop of mix 5 eetlepels olie met de azijn, de tomaat en de peterselie tot een dikke saus. Was en droog de paprika’s, verwijder de stelen en snijd de paprika’s overlangs door. Verwijder de zaadlijsten met zaad, snijd het vruchtvlees in niet te smalle repen en roer die door de saus. Schep de saus op de rollade en laat het vlees opnieuw 2 uur marineren. Verwarm de oven voor op 240°C. Verwarm de rest van de olie in een vleespan en bak daarin het spek uit. Schuif het rooster even onder het midden in de oven. Neem het vlees uit de marinade, schep de saus zo goed mogelijk van de rollade en braad die rondom mooi bruin in de olie met spek in de vleespan. Breng het vlees over in een ovenschaal, zet deze in de oven en voeg gedurende 40 minuten telkens wat van de marinade toe. Neem het vlees uit de oven en uit de saus, snijd de rollade na 10 minuten rusten in plakken van 1 centimeter dikte. Leg op elke plak een plakje bacon en serveer de rollade op een voorverwarmde schotel met de kokend warme saus.

4 - 8 personen

marineer- / oven- / bereidingstijd : 4 uur / 50 - 60 / 35 - 45 minuten

gebied : Brazilië
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Keuken van Noord en Zuid-Amerika / Corri H. van Donselaar - Dijksterhuis