donderdag 27 oktober 2016

Cotelettes de Chevreuil au Genièvre (België)

COTELETTES DE CHEVREUIL AU GENIÈVRE (REEBOKKOTELETTEN MET GENEVER)

zout naar smaak
grof gemalen zwarte peper naar smaak
2 theelepels verse gehakte tijm of 1 theelepel gedroogde tijm
8 reebiefstukjes van 150 gram elk
6 eetlepels plantaardige olie
0,6 deciliter jenever, gin of cognac
3,6 deciliter slagroom
10 jeneverbessen, gekneusd
1 eetlepel groene peperkorrels, gekneusd (desgewenst)
2 theelepels vers citroensap
8 sneden brioche of wittebrood van 2,5 centimeter dik, in rondjes gesneden die iets groter zijn dan de biefstukjes


Wrijf de reebiefstukjes in met zout, peper en tijm. Verhit de olie en 3 eetlepels van de boter op een hoge vlam in een zware koekenpan. Schroei de biefstukjes als het vet heet is, maar nog niet rookt, aan 1 minuut per kant aan beide zijden dicht. Temper het vuur tot matig en bak de biefstukjes 3 tot 4 minuten per kant (ze moeten vanbinnen nog rood zijn). Leg de biefstukjes op een verwarmde schaal en zet ze apart. Giet de jenever in de pan en voeg de room toe. Doe er de jeneverbessen, groene peperkorrels en zout naar smaak bij. Laat de saus op een matige vlam inkoken tot hij op een houten lepel blijft hangen. Haal de pan van het vuur, roer het citroensap erdoor en proef of er nog peper of zout bij moet. Smelt, terwijl de saus inkookt, de 3 resterende eetlepels boter in een grote koekenpan en bak de sneden brood aan beide kanten goudbruin. Leg de biefstukjes op de sneden brood en schep er wat saus overheen.

8 personen

gebied : België
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : In België eet iedereen lekker / Ruth Van Waerebeek en Maria Robbins