woensdag 26 oktober 2016

Tavsan Kebabi (Turkije)

TAVSAN KEBABI (GEGRILD KONIJN)

Konijn wordt in mediterrane landen meestal in stukken verdeeld en gesmoord of snel gebakken. Het wordt ook wel heel gelaten en langzaam boven een houtskoolvuur aan een spit geroosterd. Slechts weinig mensen hebben een spit of de mogelijkheid een kuil voor een vuur te graven. Het konijn kan echter ook onder de grill of boven een houtskoolvuur worden geroosterd. In beide gevallen vermindert u de kooktijd als u het konijn halveert. Aan de lende zit het meeste vlees, zodat u twee konijnen nodig hebt voor vier personen. Hieronder is een Turks recept voor aan een spit geroosterd konijn aangepast voor de grill.

2 konijnen, elk 1 kilogram, de levers bewaard
6 tenen knoflook, in staafjes, plus 3 tenen knoflook, fijngehakt
12 hele kruidnagels
2,5 deciliter olijfolie
3 eetlepels gehakte verse munt
3 eetlepels gehakte verse dragon
15 gram gehakte verse snijpeterselie
zout
versgemalen peper
45 gram boter
2,5 deciliter droge rode wijn
het sap en de geraspte schil van 1 citroen
1 theelepel gemalen piment


Dep het konijn droog met keukenpapier. Maak ondiepe inkepingen in de konijnen en stop er de staafjes knoflook en kruidnagels in. Doe de konijnen in een zuurbestendige schaal. Doe de olie, munt, dragon, peterselie en wat zout en peper in een kom en schep om. Wrijf de konijnen met dit mengsel in, dek de schaal af en zet een nacht in de koelkast.
Maak een houtskoolvuur of verwarm de grill voor. Neem de konijnen uit de marinade en bewaar die. Maak de konijnen vast aan een spit als u daarover beschikt en zet dat 60 centimeter boven de hittebron. Laat ze 1 uur langzaam roosteren tot ze gaar zijn. Halveer de konijnen in de lengte als u ze wilt roosteren of grilleren. Leg ze dan op een met olie ingevet rooster en zet dat op een bakplaat als u ze wilt grilleren. Laat ze 8 minuten aan elke kant roosteren of grilleren, waarbij u ze één keer omdraait, tot ze gaar zijn. In beide gevallen de konijnen met de bewaarde marinade bedruipen.
Snijd intussen de levers in kleine stukjes. Verhit de boter in een kleine pan op een middelhoog vuur. Doe er de stukjes lever en fijngehakte knoflook in en fruit 4 minuten. Voeg de wijn, het citroensap, de citroenrasp en piment toe en laat nog 1 - 2 minuten bakken tot de levers gaar maar nog rosé zijn.
Doe de gare konijnen op een voorverwarmde schaal, schep er de saus over en dien op.

4 personen

gebied : Turkije
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De Middellandse Zee : Koken en Reizen / Joyce Goldstein
Een reactie posten