woensdag 26 oktober 2016

Zito (Joegoslavië)

ZITO (TARWESCHOTEL MET WALNOTEN)

Zito is een traditioneel gerecht, dat in Joegoslavische dorpen op de naamdag van de schutspatroon wordt geserveerd. Op grote borden ligt dan een hoeveelheid Zito en iedereen neemt er wat van en drinkt er water of een streekwijn bij.

500 gram ongepelde tarwe
500 gram gepelde walnoten
500 gram (basterd)suiker
2 zakjes vanillesuiker
kruidnagelpoeder
nootmuskaat
poedersuiker
rozijnen


Was de tarwe goed en zet ze op met ruim water. Kook de tarwe op laag vuur gaar in 45 minuten, voeg zo nodig water toe tijdens de kooktijd. Giet de tarwe af, laat uitlekken en draai dit tweemaal door de vleesmolen op de fijnste stand. Maal de walnoten eveneens fijn en vermeng deze met de tarwe, suiker, vanillesuiker, een snufje kruidnagelpoeder en een mespuntje nootmuskaat. Kneed de massa goed en vorm daarvan een berg Zito op een schaal zoals u die zelf mooi vindt. Bestrooi deze met poedersuiker en eventueel rozijnen.

4 personen

gebied : Joegoslavië
gerechtsoort : nagerecht

bron : Een culinaire wereldreis / Marianne Moonen & Kwee Siok Lan

Geen opmerkingen: