zondag 14 augustus 2016

Dodol Garut (Indonesië)

DODOL GARUT (NAGERECHT VAN KLEEFRIJST)

500 gram bloem van kleefrijst
2½ liter dunne santen
zout naar smaak
1 kilogram gula jawa, geraspt
9 deciliter dikke santen
boter of margarine voor het invetten


De dunne santen en het zout door de bloem mengen. Als het beslag glad is dit op een middelhoog vuur al roerend laten binden. Van het vuur zetten. In een grote pan de gula jawa met iets dikke santen smelten. Bij de opgeloste suiker het gekookte beslag schenken en dit gladroeren. Door de massa de resterende dikke santen mengen. Het vuur laag zetten en het mengsel al roerend aan de kook brengen. Roerend de massa koken tot kleverig en olieachtig. Een stuk vetvrij papier of folie invetten. Het gekookte mengsel hierop overdoen en het papier in de vorm van een rechthoek of vierkant dichtvouwen. Het mengsel laten afkoelen en stevig laten worden. De plak in stukken snijden en serveren.
Dit nagerecht kan ook, na goed te zijn verpakt, worden ingevroren.

16 (?) personen

gebied : Indonesië
gerechtsoort : nagerecht

bron : Thuis Indisch eten : 151 Echte rijsttafelgerechten in kleur / Sarina Awang en Jesmina Hartley