zondag 14 augustus 2016

Chancho Adobado (Peru)

CHANCHO ADOBADO (VARKENSVLEES IN SINAASAPPEL- EN CITROENSAUS MET BATATEN)

16 eetlepels blanke azijn
1 eetlepel orleaanzaad, fijngestampt
2 theelepels gemalen komijnzaadjes
2 theelepels fijngedrukte knoflook
1 theelepel zout
vers gemalen zwarte peper
1 kilogram varkensvlees zonder been, in blokjes van 2½ centimeter gesneden
2 eetlepels olijfolie
½ liter water
2¼ deciliter vers sinaasappelsap
1 1/8 deciliter vers citroensap
4 bataten, gekookt, geschild en in plakjes van ½ centimeter dik gesneden


Doe azijn, orleaanzaad, komijn, knoflook, peper en zout bij elkaar en roer goed dooreen. Voeg hier de stukjes varkensvlees bij en roer ze goed door zodat het mengsel overal pakt: Leg een deksel op de kom of pan en laat minstens 6 uur marineren op kamertemperatuur of twee keer zo lang in de koelkast.
Neem dan de stukjes vlees uit de marinade en droog ze zorgvuldig met keukenpapier. Verhit de olie in een stevige braadpan op hoog vuur, tot er damp afslaat. Bak hierin het vlees, goed om en om wentelend, zodat alle kanten goudbruin worden. Giet het vet uit de pan. Doe daarvoor in de plaats de marinade en het water; breng dit alles aan de kook op groot vuur en schraap alle aanbaksels van bodem en zijkanten van de pan erbij. Draai de vlam klein, doe een deksel op de pan en laat het varkensvlees 45 minuten zachtjes sudderen, tot het vlees niet meer hard aanvoelt als men er met de punt van een mes in prikt. Roer sinaasappel- en citroensap door de saus, laat even trekken en proef of alles goed smaakt. Bij het opdoen schikt men de warme bataten op een grote, verwarmde schotel en giet er het vlees en de saus overheen.
Als men de bataten heeft voorgekookt, kan men ze in een lauwe oven warm houden. Of men neemt het vlees vast uit de pan en warmt de bataten 20 à 30 minuten op in het sudderende sausje, voor men ze op de schotel schikt.

4 personen

gebied : Peru
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : In de Zuid-Amerikaanse keuken / Jonathan Norton Leonard
Een reactie posten