donderdag 26 november 2015

Elioti of Eliopitta (Griekenland)

ELIOTI of ELIOPITTA (OLIJVENBROOD)

Grieks olijvenbrood (elioti of eliopitta) is bij leden van de Grieks-orthodoxe Kerk ontstaan als voedsel tijdens de Vasten. Het bevat twee belangrijke voedingsmiddelen uit het Middellandse-Zeegebied - olijven en brood - en was een belangrijke bron van voedingsstoffen. Gebruik geen olijven op azijn.

10 g verse gist of 1¼ theelepel gedroogde
mespunt suiker
ca. 3 dl lauw water
500 g ongebleekte harde bloem
2 theelepels oregano, fijngehakt
3 eetlepels olijfolie plus iets extra
150 g olijven op olie, ontpit
zout


Meng verse gist met suiker plus een beetje van het water en laat het mengsel schuimig worden. Verwerk gedroogde gist zoals aangegeven op de verpakking.
Zeef de bloem met een mespunt zout in een kom en roer er de oregano door. Maak een kuiltje in het midden, giet er beetje bij beetje de gistvloeistof, de rest van het water en de olie in. Trek de droge ingrediënten naar binnen en maak er een deeg van. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed 5 - 7 minuten. Laat het deeg in een afgedekte schone kom op kamertemperatuur staan tot de omvang is verdubbeld.
Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak, kneed nog 2 minuten en werk er de olijven door. Verdeel het deeg in vieren, maak er ballen van, leg ze met een flinke tussenruimte op 2 geoliede bakplaten en druk ze iets aan. Dek ze met een vochtige doek af en laat ze opnieuw 25 minuten rijzen.
Bestrijk de broden met water zodat de korst niet te hard wordt en zet ze 30 minuten in een op 230°C (stand 8) voorverwarmde oven, of tot de bovenkant van de broden goudbruin is en de onderkant hol klinkt als u erop tikt.

Voor 4 kleine broden

land : Griekenland
gerechtsoort : brood

bron : De keuken van de zon : 150 bekende gerechten uit het Middellandse Zeegebied / Hilaire Walden
Een reactie posten