donderdag 26 november 2015

Melitzanes Tiganites me Saltsa Jaourtiou (Cycladen, Griekenland)

MELITZANES TIGANITES ME SALTSA JAOURTIOU (GEFRITUURDE AUBERGINES MET YOGHURTSAUS)

Eigenlijk zijn aubergines in het gehele mediterrane gebied razend populair. De soorten lopen uiteen van lang en dun tot dik en rond, en zelfs de kleuren kunnen zeer divers zijn. Zo zijn er niet alleen de dieppaarse glanzende exemplaren maar ook gele, groene, witte en zelfs zwarte exemplaren.

1 grote of 2 kleine aubergines (ca. 400 g)
zout
2 dl Griekse yoghurt
½ teentje knoflook
2 eetlepels melk
3 eetlepels citroensap
versgemalen peper
100 g zelfrijzend bakmeel
3 eetlepels olijfolie
½ eetlepel gedroogde munt
1 eiwit
(olijf)olie om te frituren
takje basilicum of munt

Aubergine(s) wassen en schuin in dunne plakjes snijden. Plakjes bestrooien met zout en in vergiet leggen. Theedoek met gewicht erop zetten en aubergines ca. 2 minuten laten uitlekken. Intussen yoghurt in kom doen. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Melk en 1 eetlepel citroensap met vork erdoor kloppen. Op smaak brengen met zout en peper. (Tot gebruik afgedekt in koelkast bewaren.) Bakmeel, olijfolie, 2 eetlepels citroensap, munt, zout, peper en ca. 1/8 l water tot glad, niet te dik beslag roeren.
Aubergineplakjes afspoelen onder kraan en goed droogdeppen. Frituurolie verhitten tot ca. 170°C. Eiwit stijfkloppen en luchtig door beslag mengen. Plakjes aubergine een voor een door beslag halen en in gedeelten goudbruin en krokant frituren. Even laten uitlekken op keukenpapier. Yoghurtsaus garneren met basilicum of munt en erbij serveren.

4 - 6 personen

voedingswaarde : 240 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 15 minuten

land : Griekenland (Cycladen)
gerechtsoort : mezze

bron : Griekenland : Een culinaire ontdekkingsreis door de streekkeukens van Macedonië, de Peloponnesus en de Cycladen
Een reactie posten