zaterdag 18 oktober 2014

Eekhoorntjesbroodbrood

EEKHOORNTJESBROODBROOD

1 envelopje droge gist
1 kopje warm water
1 theelepel suiker
1 eetlepel zout
3 eetlepels olijfolie
4 kopjes patentbloem
20 gram gedroogde boleten


Los de gist op in het water en voeg de olijfolie, suiker, zout en geweekte boleten toe. Roer de bloem er beetje voor beetje doorheen, net zolang tot je met de hand moet gaan kneden. Leg het deeg op een met bloem bestrooide plank en kneed de rest van de bloem erdoor, tot het een glad, elastisch deeg is. Laat het deeg op een warme plek rijzen in een met olijfolie ingesmeerde schaal, met een theedoek eroverheen, tot het in omvang verdubbeld is (meestal ongeveer 1 uur). Geef het deeg een stomp en kneed er de luchtbellen uit. Maak er een ciabatta oftewel pantoffel van en leg deze op een ingevette bakplaat. Bestrijk het deeg met olijfolie en strooi er eventueel wat gedroogde oregano overheen. Dek het af met een theedoek en laat het nog een halfuur rijzen. Bak het deeg in 20 - 30 minuten bruin in een voorverwarmde hete oven (260 °C).

4 personen

gerechtsoort : brood

bron : Zwam in de pan / Ria Loohuizen & Elizabeth Mollison
Een reactie plaatsen