maandag 5 augustus 2024

Kabsa met kip (Syrië)

KABSA MET KIP

2 eetlepels olijfolie
4 kippenbouten
1 eetlepel komijnzaad
3 kruidnagels
1 kaneelstokje
3 groene kardemompeulen
1½ eetlepel kabsa-kruiden
1½ theelepel baharat
1 theelepel versgemalen zwarte peper
1 laurierblaadje
1 grote ui, fijngesnipperd
1 groene paprika, zaadlijsten verwijderd en in blokjes
1 of 2 kleine rode chilipepers (optioneel)
1 blik gepelde tomaten à 400 gram
2 theelepels zout
400 gram langkorrelige rijst
75 gram blanke rozijnen of sultanarozijnen
gepelde pistachenoten (voor erbij)
50 gram pijnboompitten, geroosterd (voor erbij)
een handvol fijngehakte peterselieblaadjes (voor erbij)
laban bikhiar (voor erbij)
groene salade (voor erbij)


Verhit de olijfolie in een grote pan met dikke bodem op middelhoog vuur, leg de kippenbouten met de huid naar beneden in de pan en bak (waarschijnlijk in twee porties) in ongeveer 7 minuten bruin. Haal uit de pan en leg part op een bord.
Voeg het komijnzaad toe aan dezelfde pan en rooster 1 minuut. Voeg de kruidnagels, het kaneelstokje, de kardemompeulen, kabsa-kruiden, baharat, zwarte peper en het laurierblaadje toe en bak al roerend 1 minuut. Voeg de ui en paprika toe en bak regelmatig roerend in 10 minuten zacht, zet indien nodig het vuur lager zodat de specerijen niet aanbranden. Als je chilipeper(s) wilt toevoegen, halveer deze dan in de lengte en voeg toe aan de pan.
Voeg de gepelde tomaten en het zout toe aan de pan, vul het lege blik van de tomaten met water, schenk in de pan erbij en breng aan de kook. Leg de kippenbouten terug in de pan en zorg dat ze volledig met de saus bedekt zijn, zo niet, voeg dan nog wat water toe. Plaats een deksel op de pan, zet het vuur laag en laat 45 minuten zachtjes koken.
Was intussen de rijst in een zeef tot het water helder is. Voeg toe aan een kom, bedek met water en laat 30 minuten weken.
Verwarm de oven voor op de grillstand tot 180°C.
Haal de kippenbouten uit de pan en leg in een braadslede. Breng de saus indien nodig verder op smaak met zout en peper.
Giet de rijst af en roer met de rozijnen door de saus. De saus moet ongeveer 2 centimeter boven de rijst staan, zo niet, voeg dan nog wat water toe.
Breng de rijst in de saus aan de kook. Plaats het deksel op de pan, zet het vuur meteen laag en laat 15 minuten zachtjes koken. Haal van het vuur met het deksel stevig op de pan en laat 10 minuten staan.
Zet intussen de kip 5 tot 10 minuten onder de grill, tot de huid weer krokant wordt en goudbruin is.
Haal het deksel van de pan en roer de rijst voorzichtig los met een vork. Serveer met de kip, eventueel de pistachenoten, pijnboompitten, peterselie, laban bikhiar en een groene salade.

4 personen

gebied : Syrië
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Syrische keuken van Imad : Een culinaire liefdesbrief aan Damascus / Imad Alarnab

Geen opmerkingen: