maandag 5 augustus 2024

Katif Ghanam (Syrië)

KATIF GHANAM (LAMSSCHOUDER)

1½ - 2 kilogram lamsschouder, met bot
10 teentjes knoflook, gepeld
4 takjes tijm
4 takjes rozemarijn
kabsa (voor erbij)
bulgur (voor erbij

MARINADE
3 teentjes knoflook, geraspt
2 eetlepels gerookt paprikapoeder
1 eetlepel madras kerriepoeder
½ eetlepel versgemalen zwarte peper
3 centimeter verse gemberwortel, geraspt
1 eetlepel baharat
sap van 1 citroen
1 eetlepel tomatenpuree
2 eetlepels rode paprikapuree
een flinke snuf zout
150 milliliter olijfolie


Meng alle ingrediënten voor de marinade in een grote kom. Wrijf de lamsschouder aan alle kanten goed in met de marinade. Laat afgedekt minimaal 4 uur, maar liever een hele nacht, in de koelkast marineren.
Verwarm de oven voor tot 160°C. Haal de lamsschouder uit de koelkast. Bekleed een diepe bakplaat met een stuk aluminiumfolie en een stuk bakpapier, zorg dat deze groot genoeg zijn om het vlees te kunnen bedekken. Leg de knoflook, tijm en rozemarijn in het midden, gevolgd door de lamsschouder en alle marinade (je kunt eventueel nu ook ui, wortels of aardappels toevoegen). Vouw de aluminiumfolie en het bakpapier over de lamsschouder als een pakketje, keer om en wikkel opnieuw in een stuk aluminiumfolie, zodat het vlees goed en strak is ingepakt. De lamsschouder moet in zijn eigen sappen garen, dus het is heel belangrijk dat het pakketje goed dicht zit. Gaar 4 uur in de oven, tot het vlees van het bot valt. Haal uit de oven, maak het pakketje open, verhoog de oventemperatuur naar 200°C en rooster tot het vlees aan de bovenkant bruin is.
Dit is het lekkerst met kabsa of bulgur en het vocht dat tijdens het garen is vrijgekomen.

4 - 6 personen

gebied : Syrië
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De Syrische keuken van Imad : Een culinaire liefdesbrief aan Damascus / Imad Alarnab

Geen opmerkingen: