maandag 5 augustus 2024

Bokhari-pilaf (Midden-Oosten)

BOKHARI-PILAF

olie
1 ui, in ringen gesneden
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel paprikapoeder
500 g magere runderlappen, in stukjes gesneden
6 tomaten, kleingesneden
1 eetlepel tomatenpuree
water of tomatensap gemengd met water
250 g basmatirijst, 30 minuten in koud water geweekt
90 g kekererwten, gekookt
2 wortels, in de lengte in reepjes gesneden
zout
peper


Verhit een beetje olie in een pan met een dikke bodem en fruit de ui tot deze glazig ziet. Voeg de koriander, komijn en paprika toe en laat deze 30 seconden meefruiten.
Doe de stukjes rundvlees erbij en bak ze 5 tot 10 minuten tot ze rondom goudbruin zijn.
Schep de tomaten en de tomatenpuree door het gebakken vlees, voeg een scheut water of tomatensap toe, roer alles goed door en dek de pan af. Breng alles aan de kook, zet de warmtebron weer heel laag en laat het geheel 20 minuten stoven tot het vlees gaar is.
Schep het vlees en de saus uit de pan.
Verdeel de helft van de geweekte rijst over de bodem van de pan en bedek deze met het vleesmengsel [en de saus].
Verdeel de kekererwten en de reepjes wortel over het vlees en bedek alles met de rest van de geweekte rijst. Breng het gerecht op smaak met wat zout en peper en giet voldoende kokend water langs de rand van de pan, zodat de ingrediënten er net onderstaan.
Dek de pan af, breng alles aan de kook en laat de pilaf op een matige warmtebron koken tot de rijst bijna al het kookvocht heeft opgenomen. Bestrooi de pilaf vlak voor u hem opdient, met was versgemalen zwarte peper en een beetje paprikapoeder.

4 - 6 personen

gebied : Midden-Oosten
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Verandering van Spijs : Een wereldselectie van pittige en kruidige gerechten / Troth Wells

Geen opmerkingen: