maandag 5 augustus 2024

Fasouliyeh (Syrië)

FASOULIYEH (SPERZIEBONEN MET LAMSVLEES)

Het gebied dat vandaag bekend is als Syrië maakt deel uit van de prehistorische ‘vruchtbare halve maan’. Men denkt dat in dit gebied de mens lang geleden voor het eerst tarwe, gerst en peulvruchten teelde. De oudste bekende graankorrels van gecultiveerde graansoorten zijn in dit gebied gevonden en dateren van ongeveer 7500 - 6500 v. Chr.

25 g boter
1 grote ui, fijngehakt
2 teentjes knoflook, uitgeperst
700 g magere lamslappen in stukjes gesneden
2 eetlepels tomatenpuree
zout
peper
½ theelepel chilipoeder
1 theelepel piment of 3 - 4 hele kruidnagels of ½ theelepel gemalen kruidnagels
700 g sperziebonen, schoongemaakt
4 tomaten, kleingesneden
1 - 2 eetlepels citroensap


Verhit de boter in een braadpan en fruit de ui en de knoflook. Schep de stukjes lamsvlees erdoor en bak ze rondom goudbruin.
Voeg de tomatenpuree, zout en peper, chilipoeder en piment toe en laat het circa 5 minuten, onder af en toe roeren, zachtjes doorbakken.
Giet 600 ml water in de pan, dek deze af en breng het geheel aan de kook. Zet de warmtebron wat lager en laat het vlees circa 1½ uur zachtjes koken tot het vlees gaar is. Roer alles af en toe even door.
Voeg, vlak voor het einde van de kooktijd, sperziebonen, tomaten en citroensap toe en laat het nog 30 minuten zachtjes doorkoken tot de bonen gaar zijn. Dien op met shoarmabroodjes of gekookte aardappelen.

4 - 6 personen

land : Syrië
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Met liefde bereid : Recepten uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika voor de Westerse keuken / Troth Wells

Geen opmerkingen: