zondag 24 januari 2021

Stoofschotel van rode bonen en spinazie (Iran)

STOOFSCHOTEL VAN RODE BONEN EN SPINAZIE

‘Arabieren’ was de naam die men gaf aan het nomadische volk van het Arabische schiereiland dat noordwaarts trok om zich te gaan vestigen in de vruchtbare gebieden die nu Syrië, Irak en Iran heten. Vruchten en eetbare planten groeiden hier zo uitbundig, dat men meende dat dit het paradijs was dat zowel aan de moslims als aan de christenen beloofd was. De koran maakt melding van tuinen met ‘…twee sproeiende fonteinen… vruchten, palmen en granaatappelen…’

olie
2 uien, fijngehakt
1 theelepel kurkuma
½ theelepel chilipoeder
½ theelepel gemalen komijn
1 theelepel gemalen koriander
125 gram rode linzen
60 gram rijst
1 liter water
zout
peper
125 gram rode bonen, gekookt (bewaar het kookvocht)
500 gram spinazie, kleingesneden
het sap van 2 citroenen


Verhit een beetje olie in een grote pan en fruit de uien tot ze glazig zien.
Roer de specerijen door de gefruite uien, voeg vervolgens de linzen en de rijst toe en blijf roeren tot alles met een laagje olie bedekt is.
Giet het water in de pan, voeg wat zout en peper toe en breng het geheel aan de kook in de afgedekte pan.
Zet de warmtebron heel laag en laat alles 15 minuten zachtjes doorkoken tot de linzen gaar zijn.
Voeg de bonen (met het kookvocht) en de spinazie aan het linzenmengsel toe en breng het geheel weer aan de kook. Zet de warmtebron weer wat lager, dek de pan af, laat het gerecht 15 minuten doorkoken en breng het op smaak met het citroensap. Dien deze stoofschotel op met yoghurt.

4 personen

land : Iran
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Verandering van spijs : Een wereldselectie van pittige en kruidige gerechten / Troth Wells

Geen opmerkingen: