woensdag 6 mei 2020

Gebakken asperges met olijven en basilicumboter

GEBAKKEN ASPERGES MET OLIJVEN EN BASILICUMBOTER

14 groene asperges
14 witte asperges
4 takjes verse basilicum, fijngesneden
100 gram zachte boter
zout
peper
1 sinaasappel
3 eetlepels olijfolie
100 gram zwarte olijven zonder pit, in stukjes
1 teentje knoflook, fijngesneden


Was de asperges in ruim koud water en verwarm de ovengrill op middelhoge stand. Meng de basilicum door de boter en breng op smaak met zout en peper. Snijd de onderste 2 centimeter van de asperges en schil alleen de witte asperges met een dunschiller vanaf de kop naar beneden. Halveer de dikke asperges in de lengte en snijd alle asperges in schuine stukken van 10 centimeter. Boen de sinaasappel schoon en trek van de helft van de sinaasappel met een citroentrekker dunne schilletjes van de schil en pers de sinaasappel uit. Verhit de olie in een grote koekenpan of wok. Bak de asperges in 2 of 3 porties in 5 - 7 minuten al omscheppend lichtbruin en knapperig gaar en breng ze op smaak met peper en zout. Bak steeds de laatste 2 minuten een gedeelte van de olijven, knoflook en sinaasappelschil mee. Schep de asperges in een ovenschaal, besprenkel ze licht met sinaasappelsap en verdeel de boter er in vlokjes over. Laat de boter in enkele minuten in het midden van de oven over de asperges smelten. Lekker met salade of pasta.

4 personen

voedingswaarde : 320 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 25 / 15 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Sla etcetera mei/juni 2000

Geen opmerkingen: