zaterdag 23 mei 2020

Garam Masala met komijn (India)

GARAM MASALA met komijn

Garam masala, een beroemd kruidenmengsel uit de Indiase keuken, verschilt per streek en per gerecht. Kerriepoeder, zoals wij dat kennen, wordt alleen gemaakt voor de export. Met de volgende kruiden maakt u de basis garam masala (2 maanden houdbaar).

2 eetlepels komijnzaadjes
1 eetlepel zwarte peperkorrels
2 theelepels kruidnagels
2 eetlepels korianderzaadjes
2 theelepels karwijzaadjes
1½ theelepel kardemomzaadjes
1 kaneelstokje
½ fijngeraspte nootmuskaatbol


Rooster alles al roerende 2 minuten in een droge koekenpan en maal het fijn in blender of koffiemolen. Of gebruik alle kruiden in poedervorm. Door te ‘spelen’ met de ingrediënten kan de smaak van de garam masala wisselen: het mengsel wordt geler met kurkuma of saffraan. Met gedroogde rode pepertjes wordt het scherper. Door de garam masala smeuïg te maken met olie krijg je ‘curry-pasta’s’. Het kruidenmengsel is dan ook als marinade te gebruiken voor vlees of kip.

4 personen

gebied : India
gerechtsoort : specerijenmengsel

bron : Tip Culinair mei 1994

Geen opmerkingen: