zaterdag 23 mei 2020

Fougasse (Zuid-Frankrijk, Frankrijk)

FOUGASSE (GEVULD FRANS BROOD)

1 theelepel suiker
200 milliliter warm water
10 gram gedroogde gist
500 gram bloem
1 theelepel zout
75 milliliter olijfolie
150 milliliter lauw water
125 gram zwarte olijven zonder pit
1 theelepel tijm
1 theelepel oregano
½ theelepel rozemarijn
geraspte schil van 1 citroen
15 tot 30 milliliter olijfolie
1 theelepel grof zeezout


Verwarm de oven voor op 240°C. Los de suiker op in warm water, voeg de gist toe en roer tot de gist is opgelost.
Meng de bloem en het zout in een kom. Maak een gaatje in het midden en giet daar de opgeloste gist in, de olijfolie en genoeg lauw water om een zacht deeg te kneden. Doe het deeg in een met olijfolie ingevette schaal, laat het deeg in de schaal rondrollen zodat het met olie wordt bedekt, bedek de schaal met een theedoek en laat het deeg minstens 1 uur rijzen op een warme plek.
Kneed het deeg opnieuw en rol het uit tot een rechthoek van 24 x 30 centimeter. Leg vervolgens het deeg op een ingevet bakblik. Strooi de olijven, de kruiden en de citroenschil over de ene helft van de rechthoek, maar laat aan de kanten 5 centimeter over. Vouw de overgebleven helft over de vulling en druk de kanten goed op elkaar.
Snijd met een scherp mes diagonale sneetjes in de bovenkant van het deeg tot op de vulling. Smeer met een kwastje olijfolie over het deeg en bestrooi met zeezout. Laat 30 minuten rijzen. Bak 15 tot 20 minuten in een vrij hete oven.

Voor 2 broden

gebied : Zuid-Frankrijk, Frankrijk
gerechtsoort : brood

bron : Sla etcetera mei/juni 2000

Geen opmerkingen: