zaterdag 23 mei 2020

Zweedse gehaktballetjes & knapperige groenten met dille (Zweden)

ZWEEDSE GEHAKTBALLETJES & KNAPPERIGE GROENTEN MET DILLE

2 uien
500 gram gemengd gehakt
1 ei
2 eetlepels paneermeel
nootmuskaat
zout
peper
50 gram boter
1½ eetlepel bloem
150 milliliter vleesbouillon
200 milliliter (houdbare) slagroom
200 gram verse doperwten
200 gram peultjes
5 takjes dille


Rasp de helft van 1 ui fijn. Meng het gehakt met de geraspte ui, het ei en de paneermeel. Voeg een beetje nootmuskaat, zout en peper naar smaak toe. Rol van het gehakt balletjes.
Verwarm in een koekenpan de helft van de boter. Bak de gehaktballetjes in 5 minuten rondom bruin aan. Neem ze uit de pan. Smelt eventueel wat extra boter in de pan. Voeg de bloem toe en bak zonder te laten kleuren.
Schenk de bouillon erbij en roer tot gladde, iets gebonden saus. Voeg ook de slagroom toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag. Leg de gehaktballetjes in de saus en stoof ze in nog 10 - 12 minuten gaar. Laat de saus onafgedekt iets inkoken.
Snijd intussen de rest van de uien fijn. Smelt in een tweede koekenpan de laatste 25 gram boter. Bak de uien 1 minuut. Voeg de erwten toe en bak 5 minuten. Voeg de peultjes toe en bak ze in 3 - 4 minuten knapperig gaar. Snijd intussen de dille fijn. Meng de helft van de dille door de roomsaus en de rest door de groenten. Breng de groenten op smaak met zout en peper.
Schep de gehaktballetjes in een schaal en serveer met de dillegroenten.

4 personen

voedingswaarde : 678 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Zweden
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Delicious. mei 2020

Geen opmerkingen: