zaterdag 26 oktober 2019

Tee Kat (Siem Reap, Cambodja)

TEE KAT (GEROOSTERDE EEND ‘KHMER-STYLE’)

3 tenen knoflook
8 eetlepels olie
2 ½ theelepel zout
1 komkommer
6 lente-uitjes
1 bosje wilde koriander (of gewone koriander)
1 theelepel steranijs
3 eetlepels suiker
2 theelepels gemalen kaneel
1 hele eend van 3 kilogram
1 blikje kokosmelk


Hak of rasp de knoflook heel fijn. Voeg toe aan de olie, voeg 2 theelepels zout toe; zet apart. Snijd de komkommer, lente-ui en wilde koriander in stukjes. Meng in een kommetje de steranijs met de suiker, het resterende zout, en de kaneel. Vul de buikholte van de eend met het mengsel. Voeg een eetlepel heet water toe, zodat de kruidenmix zacht wordt. Vul de buikholte van de eend met de kokosmelk; naai de eend dicht met keukentouw. (Dit is best een lastig klusje en moet secuur gebeuren, want de vulling mag niet uit de eend lekken tijdens het roosteren. Schud de eend om te controleren of er geen vocht uit loopt.)

IN DE OVEN
Verwarm de oven voor tot 180°C. Bak de eend, met de borst omhoog, 1 uur op een rooster in de voorverwarmde oven (bekleed een bakplaat die je op de richel onder de eend plaatst met aluminiumfolie om het vet op te vangen). Draai de eend om, zodat de rug naar boven ligt, en bak hem nog eens een uur. Draai de eend na 1 uur weer om, zodat de borst omhoog ligt; bak hem nog een uur. Bestrijk de eend regelmatig met de knoflookolie, zodat het vel knapperig wordt.

OP DE BARBECUE
Steek de barbecue aan; zorg voor een zeer heet vuur. Leg de gevulde eend op een rooster in een braadslee zodat het vet niet op de kooltjes druipt. Schuif de kooltjes naar de ene zijkant van de barbecue en de eend naar de andere kant; sluit het deksel. Bak de eend 1 ½ uur; bestrijk regelmatig met de knoflookolie, zodat het vel knapperig wordt. Laat de eend 15 minuten rusten voordat je hem serveert.

4 personen

gebied : Siem Reap, Cambodja
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Cambodja : Een culinaire reis langs oneindige rijstvelden, eeuwenoude tempels en bijzondere mensen / Frank Alberti

Geen opmerkingen: