zaterdag 26 oktober 2019

Hainanese rijst met kip (Singapore)

HAINANESE RIJST MET KIP

1½ kilogram kip
½ bos koriander, met de worteltjes
3 bosuien, grofgehakt
1 theelepel zwarte peperkorrels
2 eetlepels zeezout
500 gram langkorrelige rijst
1 eetlepel neutraal smakende olie
1 eetlepel sesamolie
2 tenen knoflook, fijngewreven met het lemmet van een mes
1 eetlepel geraspte gember
1 ui, fijngesneden
2 eetlepels sojasaus
2 kleine rode chilipepers, fijngehakt

OLIE MET GEMBER & BOSUI
2 eetlepels fijngehakte gember
2 bosuien, in dunne ringetjes
1 theelepel zout
4 eetlepels neutraal smakende olie


Leg de kip in een pan waarin hij precies past. Voeg de koriander, bosui, peperkorrels, zout en zoveel water toe dat de kip onderstaat (circa 4 liter). Breng het aan de kook. Zet het deksel op de pan en laat de kip op laag vuur 25 minuten zachtjes pruttelen. Neem de pan van het vuur en laat hem met het deksel erop nog 40 minuten staan.
Was de rijst in een zeef tot er helder water afloopt. Verhit beide soorten olie in een middelgrote pan op laag vuur. Doe er knoflook, gember en ui in en smoor ze 15 minuten tot de ui glazig is. Roer de rijst door de ui tot de korrels rondom vet zijn. Draai het vuur halfhoog, voeg 1 liter van de kippenbouillon toe en breng alles aan de kook. Laat de rijst in de goed gesloten pan 15 minuten op laag vuur koken.
Maak ondertussen e olie met gember & bosui. Wrijf de gember, de bosui en het zout in een vijzel met een stamper tot alles fijn maar nog geen puree is. Verhit de olie in een steelpan tot goed heet, giet hem over het gembermengsel en laat hem afkoelen. Zet opzij.
Neem de pan van het vuur en laat de rijst nog 10 minuten staan. Til het deksel niet op; dat onderbreekt het kookproces. Haal de kip uit het kookvocht en snijd hem in stukken. Geef de rijst erbij met de sojasaus vermengd met de gehakte chilipeper en de olie met gember & bosui.

4 personen

gebied : Singapore
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Bill’s Asian basics / Bill Granger

Geen opmerkingen: