dinsdag 28 augustus 2018

Paella con Chuletas de Cordero (Spanje)

PAELLA CON CHULETAS DE CORDERO (PAELLA MET LAMSKOTELETTEN)

500 gram kabeljauwfilet
4 lamskoteletten
8 gamba’s (grote diepvries-garnalen) of 200 gram kleine garnalen
25 gram bacon
2 Spaanse pepers (1 rode en 1 groene)
6 - 10 dadels
½ literblik artisjokharten
150 gram diepvries-sperziebonen


Breng in een pan een ½ liter water met zout, 1 gesneden ui, tijm. Peterselie, selderie en een paar geplette peperkorrels aan de kook. Doe ongeveer 500 gram kabeljauw in de pan en laat deze zachtjes 10 minuten koken. Zeef de bouillon, verwijder de kruiden en pluk de kabeljauw in grove stukken uiteen. Verhit een flinke scheut olijfolie. Steek in 4 lamskoteletten rosmarijnnaaldjes en wrijf ze in met zout en zwarte peper. Bak de koteletten snel aan beide kanten bruin. Neem ze uit de pan en bak vervolgens 8 grote garnalen tot ze rondom rood zien of bak 200 gram kleine garnalen even aan. Leg garnalen met koteletten tijdelijk weg. Bak in een nieuwe scheut olijfolie voor de sofrito eerst 25 gram gesnipperd bacon en voeg daaraan toe, min of meer fijngesnipperd: 1 tot 2 uien, 2 teentjes knoflook, 1 rode en 1 groene Spaanse peper, 3 ontvelde tomaten, 6 tot 10 ontpitte, gekonfijte dadels, versgemalen zwarte peper en een mespunt koriander. Fruit tot alle vocht is verdampt en roer dan 300 gram rijst met ¼ theelepel saffraan en zout door de sofrito. Laat de ijst al omscheppend glazig bakken.
Verhit intussen de gezeefde bouillon, aangevuld met het vocht van een ½ literblik uitgelekte artisjokharten tot ¾ liter en doe er 150 gram sperziebonen bij tot ze ontdooid zijn. Schep de bouillon met bonen door de rijst. Schik op de rijst, goed verdeeld, de garnalen, de stukken vis, de koteletten en de artisjokharten. Strooi over het geheel desgewenst nog wat gehakte verse peterselie of andere tuinkruiden en plaats de open paellera 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C. Leg er uit de oven een vel aluminiumfolie over, laat de paella 5 minuten staan en steek partjes citroen op de rand.
Geef hierbij een witlofsalade.

4 personen

gebied : Spanje
gerechtsoort : rijstgerecht

bron : Paella’s / Marja Kruik

Geen opmerkingen: