dinsdag 28 augustus 2018

Paella Alicantina (Alicante, Valencia, Spanje)

PAELLA ALICANTINA

blik inktvis (120 gram)
2 chorizo’s of 150 gram gerookte knoflookworst
4 kippenpoten
8 - 12 gamba’s (grote diepvries-garnalen)
100 gram ontbijtspek
klein blik artisjokharten
150 gram diepvries-doperwtjes
150 gram bloemkool


Laat een blik inktvis (ongeveer 120 gram) uitlekken en vul het vocht aan met water tot een halve liter. Kook daarin zachtjes 2 ingeprikte chorizo’s gedurende 5 minuten en neem ze uit de pan.
Verhit een scheut olijfolie en bak daarin achtereenvolgens 4 met zout en zwarte peper ingewreven kippenpoten bruin en halfgaar; dan 8 tot 12 diepvries-garnalen tot ze rood zien, de stukjes inktvis en tenslotte de gesneden worstjes. Houd dat alles even apart.
Bak in een nieuwe scheut olijfolie voor de sofrito eerst 100 gram zeer fijngesnipperd ontbijtspek uit en roer daardoor een mengsel van 2 gesnipperde uien, 1 teentje knoflook, 3 ontvelde tomaten, 2 eetlepels paprikapoeder en flink wat versgemalen zwarte peper. Fruit tot alle vocht is verdampt en bak vervolgens 300 gram rijst met ½ theelepel saffraan roerend tot deze glazig ziet. Vul de bouillon aan met het vocht van een klein blik artisjokharten tot ¾ liter en breng hem met 150 gram ontdooide doperwtjes aan de kook. Giet de bouillon (zonodig op smaak gebracht met zout of een bouillontablet) bij de gebakken rijst en schep er tevens 150 gram kleine bloemkoolroosjes door. Schik bovenop de kippenpoten, gepelde garnalen, inktvis en plakjes worst. Plaats de paellera 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C. Leg er uit de oven een vel aluminiumfolie over, laat de paella 5 minuten staan en steek vervolgens partjes citroen op de rand.
Geef bij de paella Alicantina een fris-zure salade van veldsla of fijngesneden andijvie, olijven, tomaten en rauwe uiringen.

4 personen

gebied : Alicante, Valencia, Spanje
gerechtsoort : rijstgerecht

bron : Paella’s / Marja Kruik

Geen opmerkingen: