dinsdag 28 augustus 2018

Paella con Carne Picada (Spanje)

PAELLA CON CARNE PICADA (PAELLA MET GEHAKT)

750 gram aangemaakt gehakt half-om-half
250 gram kipfilets
12 gamba’s (diepvries-garnalen)
10 dadels
50 gram gemalen amandelen
¼ literblik abrikozen
200 gram diepvries-doperwtjes


Maak ongeveer 750 gram gehakt op de gewone manier aan, draai er balletjes van ter grootte van een walnoot.
Verhit een grote scheut olijfolie en bak daarin het door wat bloem gehaalde gehakt al roerend rondom bruin. Neem de balletjes even uit de pan en bak vervolgens 250 gram in stukjes gesneden en met zout en peper bestrooid kipfilet rondom bruin. Neem ook uit de pan en bak daarna 12 diepvries-garnalen tot ze roodgekleurd zijn. Leg ook deze tijdelijk weg.
Bak in een nieuwe scheut olijfolie voor de sofrito een min of meer fijngesnipperd mengsel van 1 ui, 2 teentjes knoflook, 1 rode paprika, 50 gram gemalen amandelen, 10 ontpitte en gesnipperde dadels, alsmede veel versgemalen zwarte peper en een theelepel gemberpoeder. Fruit tot alle vocht verdampt is en roer dan 300 gram rijst met ¼ theelepel saffraan en zout door de sofrito. Laat de rijst al omscheppend glazig bakken.
Wrijf ¼ literblik abrikozen door een zeef en vul de vruchtenpuree aan met water tot ruim ¾ liter. Breng dit met 2 kippenbouillontabletten aan de kook en laat er 200 gram doperwtjes even in ontdooien. Schenk de bouillon vervolgens bij de rijst en schik op de rijst, goed verdeeld, de gehaktballetjes, stukjes kip en garnalen. Strooi over het geheel nog wat fijngehakte peterselie en plaats de open paellera 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C. Leg er uit de oven een vel aluminiumfolie over, laat de paella 5 minuten staan en steek vervolgens partjes citroen op de rand.
Geef hierbij een kruidige paprikasalade uit een pot.

4 personen

gebied : Spanje
gerechtsoort : rijstgerecht

bron : Paella’s / Marja Kruik

Geen opmerkingen: