dinsdag 28 augustus 2018

Merluza marinera (Catalonië, Spanje)

MERLUZA MARINERA (GEPOCHEERDE VISFILETS MET TOMATEN- EN AMANDELSAUS)

4 eetlepels olijfolie
2 fijngehakte uitjes
1 eetlepel fijngehakte knoflook
30 gram geblancheerde, in mengbeker, notenmolen of vijzel verpulverde amandelen
1 of 2 sneetjes grof verkruimeld brood zonder korst
4 tomaten, geschild, zonder zaadjes en fijngehakt, of uitgelekte tomaten uit blik
4 theelepels vers citroensap
1 theelepel zout
1 kilo filets van schelvis of kabeljauw
50 gram geblancheerde, gesnipperde, licht geroosterde amandelen
2 eetlepels fijngehakte peterselie


Om de sofrito te maken verhit men de olie op matig vuur in een zware koekenpan, tot er een lichte damp af slaat. Voeg uien en knoflook toe en laat 5 minuten, regelmatig roerende, bakken of zolang tot de uien zacht en doorschijnend, maar niet bruin zijn. Doe de amandelen erbij en het brood en roer alles ongeveer een minuut goed dooreen; voeg dan de tomaten toe. Draai de vlam wat groter en kook alles zonder deksel, tot het vocht in de pan vrijwel is verkookt en het mengsel dik genoeg is om aan een lepel te blijven kleven.
Breng in een andere koekenpan 1½ liter water op flink vuur aan de kook waarin 3 lepels citroensap en het zout. Draai de vlam klein, leg de vis in het water en laat de filets 5 tot 8 minuten zachtjes sudderen, tot de vis gemakkelijk uiteenvalt als men er met een vork in prikt.
Leg de vis met een schuimspaan op een verwarmde schotel. Laat de sofrito op niet te fel vuur aan de kook komen, roer er de rest van het citroensap door evenals ongeveer 2 ½ deciliter visbouillon met niet meer dan 1 of 2 eetlepels tegelijk. De sofrito moet zo dun zijn, dat hij ternauwernood aan de lepel blijft hangen. Maak op smaak af. Giet de saus over de vis, garneer met de amandelschilfers en peterselie en dien meteen op.

4 personen

gebied : Catalonië, Spanje
gerechtsoort : visgerecht

bron : In de Spaanse keuken (Uit eten in de wereld) / Peter S. Feibleman

Geen opmerkingen: