dinsdag 28 augustus 2018

Arroz con azafrán (Levante, Spanje)

ARROZ CON AZAFRÁN (SAFFRAANRIJST)

2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels fijngehakte uien
350 gram rijst
¾ liter kokend water
1 ½ theelepel zout
1/8 theelepel saffraanpoeder of saffraandraden, in de vijzel fijngestampt of met de achterkant van een lepel verpoederd


Verwarm de olie op middelmatig vuur in een zware koekenpan, tot er lichte damp afslaat. Voeg de uien toe en laat deze vijf minuten bakken, tot zij zacht en doorschijnend, maar niet bruin zijn. Strooi de rijst erbij en roer alles gedurende 2 à 3 minuten om, zodat de korrels goed beolied zijn. De rijst mag niet bruin worden. Voeg water, zout en saffraan toe en breng onder voortdurend roeren aan de kook. Sluit de pan goed en draai de vlam zo klein mogelijk. Laat ongestoord 20 minuten zeer zachtjes koken, tot alle vocht is geabsorbeerd door de rijst en de korrels gaar, maar niet te zacht zijn.
Maak de rijst voor het opdoen met een vork los en proef of hij zout genoeg is. Als hij niet meteen wordt opgedaan, kan men de pan met een doek bedekken en het geheel warm houden in een voorverwarmde oven van 90°C.
Arroz con azafrán kan worden geserveerd bij Riñones al Jerez, Zarzuela de mariscos en Mariscos a la Costa Brava.

4 à 6 personen

gebied : Levante, Spanje
gerechtsoort : rijstgerecht

bron : In de Spaanse keuken (Uit eten in de wereld) / Peter S. Feibleman

Geen opmerkingen: