maandag 4 september 2017

Zerde (Turkije)

ZERDE (HUWELIJKSRIJST)

125 gram melkrijst
1 zakje saffraandraadjes of gemalen saffraan (100 milligram)
200 gram suiker
1 eetlepel maïzena
50 gram pijnboompitten
1 rijpe rode granaatappel
50 gram zachte rozijnen
2 eetlepels rozenwater


Spoel de rijst af in een zeef en laat uitlekken. Week de saffraan 5 minuten in 3 eetlepels heet water. Breng de rijst met 1¼ liter water en de suiker aan de kook. Kook de rijst wanneer hij aan de kook is gekomen in 25 minuten met het deksel op de pan op laag vuur gaar.
Roer er de saffraan met het weekwater door. Roer de maïzena met weinig water glad, meng dan met een garde door de rijst en laat koken tot het mengsel een vrij dikke consistentie heeft. Roer er indien de massa te dik wordt eventueel nog 1/8 liter water door en breng even aan de kook.
Doe de rijst over in dessertschaaltjes. Rooster de pijnboompitten 3 minuten in een droge pan op laag vuur en laat ze afkoelen. Kerf de granaatappel rondom het vruchtbeginsel op een afstand van telkens 3 centimeter met een scherp mes in en neem de schil er als een deksel af. Kerf er rondom van boven naar beneden vier groeven in, breek de vrucht open en neem de zoete pitjes uit de bittere vruchtkamers. Was de rozijnen in heet water en dep ze droog. Versier de porties in streep- of stervorm met de rozijnen, pijnboompitten en de granaatappelpitjes, druppel er wat rozenwater overheen en dien gekoeld op.

4 - 6 personen

voedingswaarde : 310 kcal p.p.
bereidings- / kooktijd : 30 / 60 minuten

gebied : Turkije
gerechtsoort : nagerecht

bron : De beste recepten uit Koken in de Wereld / Jan J. van Gestel

Geen opmerkingen: