maandag 4 september 2017

Yalanci dolma (Turkije)

YALANCI DOLMA (GEVULDE WIJNRANKBLADEREN)

In Turkije noemen ze dit nepdolma’s omdat er geen vlees in zit.

25 verse wijnrankbladeren, die men om ze soepel te maken even voor blancheert in kokend water. Daarna spoelt men ze meteen af met koud water. Als men wijnrankbladeren uit blik gebruikt, moeten deze minstens een half uur in koud stromend water schoon gespoeld worden om de zoute smaak enigszins te verwijderen
1 middelgrote ui
2 eetlepels olijfolie
125 gram langkorrelige rijst
2 eetlepels krenten
2 eetlepels pijnboompitten
1 eetlepel verse fijngehakte dille of munt
1 theelepel all spice (Jamaica peper)
½ theelepel kaneel
zout
peper
1 eetlepel tomatenpuree
3 teentjes knoflook
sap van 1 citroen
1 deciliter olijfolie


Snijd het steeltje van de wijnrankbladeren af en indien nodig ook (wigvormig) een stukje harde nerf onderuit het blad. Sprei de wijnrankbladeren plat uit op een schone, vochtige doek. Snipper de ui fijn en fruit deze glazig in de hete olijfolie in een steelpan.
Breng in een ketel wat water aan de kook. Was de rijst en doe deze bij de ui. Meng alles goed door elkaar en voeg de krenten en pijnboompitten eveneens toe plus dille, all spice, kaneel, zout en peper en tomatenpuree. Giet er zoveel kokend water bij dat alles 2 centimeter onderstaat en breng opnieuw aan de kook. Als de stoom onder het deksel uitkomt, draait men het vuur zo laag mogelijk. Laat 20 minuten staan om gaar te worden. Laat het rijstmengsel afkoelen. Leg daarna op elk wijnrankblad een koffielepel vulling. Vouw de onderkant over de vulling heen naar boven, vouw de zijkanten naar binnen en rol de dolma daarna heel losjes naar boven op (de rijst zet tijdens het koken nog wat uit, dus daarvoor moet ruimte vrij blijven). Herhaal dit tot u 18 dolma’s heeft. Beleg de bodem van een braadpan met wijnrankbladeren. Leg daarop een laag dolma’s, giet er wat citroensap en olijfolie overheen en leg er wat plakjes knoflook tussenin. Leg daarop weer een laag dolma’s en herhaal als bij de eerste laag tot alles op is.
Dek de dolma’s af met een omgekeerd bord en giet er kokend water bij tot aan de rand van het bord. Houd het geheel zachtjes 1 uur tegen de kook aan. Laat daarna alles afkoelen. Schik de uitgelekte dolma’s opeen schotel met wat schijfjes citroen ertussenin. Serveer op kamertemperatuur.

18 dolma’s

gebied : Turkije
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De Turkse keuken / Berthe Meijer

Geen opmerkingen: