maandag 4 september 2017

Imam Bayildi met pepertjes (Turkije)

IMAM BAYILDI (DE IMAM VIEL IN ONMACHT)

4 kleine aubergines (800 gram)
zout
2 middelgrote uien (200 gram)
2 grote tomaten (300 gram)
1½ bosje bladpeterselie
4 groene milde pepertjes
4 teentjes knoflook
8 eetlepels olijfolie
½ theelepel suiker


Was de aubergines. Schil de stelen en het groen eromheen dun af. Verwijder de stelen niet. Snij met een dunschiller het vel van de aubergines telkens met een afstand van 2 - 3 centimeter af en laat de rest van het vel met dezelfde breedte zitten, zodat de vruchten er gestreept uitzien. Breng in één van de afgeschilde repen van iedere aubergine een diepe kerf aan (die later als zak dient). Leg de vruchten 10 minuten in koud water met zout.
Pel intussen de uien en snij ze in plakjes. Schenk kokend water over de tomaten, laat even staan en ontvel ze dan. Halveer ze, verwijder de kroontjes, snij het vruchtvlees in blokjes en vang het sap op. Was de peterselie, schud de blaadjes droog, hak de blaadjes van 1 bosje fijn, trek de blaadjes van het halve bosje los en zet de laatste weg voor de garnering. Was de pepertjes, halveer ze in de lengte, verwijder de pitjes en steeltjes en spoel ze schoon. Pel de teentjes knoflook en snij ze in reepjes. Neem de aubergines uit het water en droog ze af.
Verhit 3 eetlepels olijfolie in een pan. Bak hierin de aubergines op hoog vuur in 5 - 7 minuten rondom lichtbruin. Leg de vruchten dan met de ingekerfde kant naar boven in een platte pan. Bak de plakjes ui in 2 eetlepels olie op matig vuur glazig en neem ze van het vuur. Meng er vervolgens de blokjes tomaat met het opgevangen tomatensap, de gehakte peterselie, ½ theelepel zout, suiker en de overgebleven 3 eetlepels olijfolie door.
Vul de kerf die als zakje dienst doet met het groentemengsel. Verdeel de rest van de groenten over de aubergines. Druppel het vocht uit de pan er overheen. Prik de reepjes knoflook in het vulsel.
Leg 2 halve pepertjes op de vulling van elke aubergine, giet er dan ¼ liter water bij, breng aan de kook en laat het gerecht op matig vuur 10 minuten doorkoken. Draai het vuur dan lager en laat nog 35 minuten stoven. Laat de groente in de pan afkoelen en doe dan over op een schaal. Gebruik de afgeplukte peterselieblaadjes als garnering.

4 personen

voedingswaarde : 220 kcal p.p.
bereidings- / kooktijd : 45 / 45 minuten

gebied : Turkije
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De beste recepten uit Koken in de Wereld / Jan J. van Gestel

Geen opmerkingen: