maandag 4 september 2017

Gül Reçeli (Turkije)

GÜL REÇELİ (INGEMAAKTE ROZEENBLAADJES)

250 gram onbespoten verse rode rozenblaadjes met een sterk parfum
het sap van 2 citroenen
2,5 deciliter water
500 gram suiker
2 eetlepels rozenwater


Was de rozenblaadjes zonder ze te kneuzen en doe ze in een kom. Giet er het sap van 1 citroen over en laat 10 minuten staan. Doe de blaadjes en het sap in een keukenmachine en draai met korte stootjes tot ze gehakt zijn. U kunt de blaadjes ook met een mes hakken.
Doe de blaadjes met het aanhangende citroensap in een zuurbestendige pan. Giet er het water bij en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat sudderen tot de blaadjes gaar zijn. De kooktijd hangt van de rozen af en kan van 10 tot 30 minuten duren. Voeg de suiker en het sap van de tweede citroen toe en laat nog 30 minuten sudderen tot het mengsel net zo dik als een jam is. Het mengsel is klaar wanner een suikerthermometer 104°C aangeeft, of wanneer een lepelvol op een schaaltje binnen 2 minuten in het vriesvak stolt.
Neem de pan van het vuur en schep er het rozenwater door. Laat afkoelen en schep eventueel schuim af. Schep de jam in hete, gesteriliseerde potten en sluit die goed af met passende deksels. Bewaar op een koele, donkere plek.

5 - 7,5 deciliter

gebied : Turkije
gerechtsoort : nagerecht

bron : De Middellandse Zee : Koken en Reizen / Joyce Goldstein

Geen opmerkingen: