maandag 4 september 2017

Ayva Reçeli (Turkije)

AYVA REÇELI (KWEEPEERJAM)

1 kilogram kweeperen
3 hele kruidnagels (desgewenst)
1 kaneelpijpje, 5 centimeter lang (desgewenst)
1 liter water
1 kilogram suiker
4 eetlepels vers citroensap
4 eetlepels rozenwater (desgewenst)


Schil de kweeperen, snijd er de klokhuizen uit, rasp de peren en doe in een zuurbestendige pan. Wikkel de schil en de zaden van de kweeperen met desgewenst de kruidnagels en kaneelpijp in ongebleekte katoen en doe het pakje in de pan. Giet er zoveel koud water bij dat alles onder staat en breng aan de kook. Laat in 30 minuten gaar koken. Giet het mengsel door een zeef in een kom; bewaar de kweepeer en het zakje. Giet het kooknat in een maatbeker en giet er zonodig water bij tot u 4,5 deciliter vocht hebt.
Giet het vocht in een pan, breng aan de kook en laat 2 minuten koken. Voeg de bewaarde kweeperen en het zakje toe en laat 5 minuten onafgedekt koken. Neem de pan van het vuur en laat het mengsel 3 uur trekken tot het roze wordt.
Breng het mengsel weer aan de kook, voeg het citroensap toe en laat 20 - 30 minuten koken tot een suikerthermometer 105 - 106°C aangeeft.
Verwijder het pakje. Schep er desgewenst het rozenwater door. Schep de jam in hete gesteriliseerde potten en sluit die luchtdicht af. Bewaar op een koele, donkere plek.

2 liter

gebied : Turkije
gerechtsoort : ontbijtgerecht

bron : De Middellandse Zee : Koken en Reizen / Joyce Goldstein

Geen opmerkingen: