woensdag 28 juni 2017

Sas Ni Machchi (Pakistan)

SAS NI MACHCHI (VIS IN ZURE SAUS)

Een gerecht uit de keuken van de Parsee-bevolking.

¾ kilogram gefileerde vis, aan een stuk, bijvoorbeeld tong, schol, tarbot, zeewolf
1 theelepel rode of cayennepeper
1 theelepel knoflookpoeder
2 theelepels komijnpoeder
2 eetlepels braadboter
2 middelgrote fijngesneden uien
4 flinke grofgesneden tomaten
4 takjes grofgesneden peterselie
zout (naar smaak)
2 eieren
2 eetlepels azijn
4 theelepels tarwebloem
2 theelepels suiker
1 theelepel geplette zwarte peperkorrels


Snijd de drooggedepte vis in repen van 2 - 3 centimeter breed (en dik). Fruit de uien in 10 minuten geelbruin. Voeg rode peper, knoflook- en komijnpoeder toe en fruit al roerend nog 3 minuten op een matig vuur. Voeg vervolgens de tomaten en de peterselie toe. Roer regelmatig en fruit ongeveer 10 minuten tot de tomaten vrijwel tot moes zijn geworden en de olie zich begint af te scheiden. Zorg dat de inhoud van de pan niet aan de bodem gaat plakken door af en toe 1 eetlepel water toe te voegen. Giet vervolgens 2 ½ deciliter water erbij, breng weer aan de kook, draai het vuur zo laag mogelijk en laat nog 5 minuten heel zacht koken. Voeg nu vis en zout toe. Sluit de pan goed af en kook nog 10 - 15 minuten zachtjes tot de vis gaar is. Draai het vuur uit, neem het deksel van de pan en laat het geheel wat afkoelen. In die tijd de eieren luchtig klutsen met azijn, suiker en meel. Als er geen damp meer uit de pan opstijgt, voeg dan de gekneusde peperkorrels toe en giet vervolgens langzaam het geklutste eimengsel door de vis. Wentel de vis zo dat zij aan alle kanten door ei is omhuld. Verwarm nu de pan voorzichtig zonder dat de inhoud gaat koken, anders gaat het eimengsel schiften. Na 5 - 8 minuten gaat het eimengsel zich verdikken en wordt de vis omhuld door een dikke kruidige eier-tomatensaus. Breng de inhoud van de pan voorzichtig over in een voorverwarmde schaal en dien heet op. Een pilau rijst smaakt hier heerlijk bij.

4 personen

gebied : Pakistan
gerechtsoort : visgerecht

bron : De Pakistaanse keuken / Y. A. Coenders
Een reactie plaatsen