woensdag 28 juni 2017

Aubergines aux Trois Fromages (Provence-Alpes-Côte d'Azur, Frankrijk)

AUBERGINES AUX TROIS FROMAGES (AUBERGINES MET DRIE SOORTEN KAAS)

De tuinders van de Provence telen vooral aubergines, tomaten en courgettes; zij kennen talloze recepten om deze groenten te bereiden. In dit recept zijn alle typerende geuren van de Midi gevangen.

1 kilogram aubergines, dun geschild en in plakjes van ½ centimeter dik gesneden
zout
zwarte peper
4 tot 5 eetlepels olijfolie
175 gram verse kaas
100 gram Gruyèrekaas, geraspt
75 gram Parmezaanse kaas, geraspt
150 gram gepureerde (gezeefde) tomaten uit blik


Bestrooi de plakken aubergine aan beide zijden rijkelijk met zout en leg ze tussen 2 borden; plaats hier een gewicht op. Laat ze na een uur uitlekken, spoel ze af en dep ze droog.
Verhit de helft van de olie in een koekenpan boven een matig vuur en bak de helft van de aubergine bruin. Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken boven keukenpapier. Verhit de rest van de olie en bak de rest van de aubergines. Laat ze eveneens uitlekken.
Beleg de bodem van een gratineerschotel met de plakjes aubergine, strooi er peper op en leg er kleine stukjes verse kaas op. Strooi hierover een deel van de andere kazen, en wissel aubergine en kas af tot de schotel vol is. Eindig met de geraspte kaas.
Vermeng de gepureerde tomaten met driemaal de inhoud van het blikje heet water en schenk dit mengsel langs de rand van de schotel.
Bak de aubergines met kaas 45 minuten in een oven van 180°C. Zet de oven daarna op 200°C om er een goudbruin korstje op te krijgen. Dien de schotel onmiddellijk op.
Noot: Koop de Parmezaanse en Gruyèrekaas aan het stuk: ze hebben veel meer smaak als u zoveel afraspt als u nodig hebt. Koop de verse kaas los in delicatessenwinkels - fabriekmatig vervaardigde kwark of cottage cheese is niet geschikt voor dit recept.

4 personen

land : Provence-Alpes-Côte d'Azur, Frankrijk
gerechtsoort : kaasgerecht

bron : Frankrijk : de landelijke keuken / Eileen Reece
Een reactie posten