dinsdag 16 augustus 2016

Vatapà de São Paulo con Arroz (São Paulo, Brazilië)

VATAPÀ DE SÃO PAULO CON ARROZ (BRAZILIAANSE KIPSCHOTEL MET RIJST)

KIPSCHOTEL
1 soepkip*
¾ l water
kruiden: desverkiezend 1 teentje knoflook, 1 kleine gehakte ui, 2 laurierbladeren
100 g boter of margarine
150 g gepelde garnalen
150 g gedopte en in de amandelmolen gemalen pinda’s of 100 g pindakaas
1 dl slaolie
wat geraspte kokosnoot (eigenlijk neemt men er in Brazilië 2 eetlepels kokosmelk voor, van een verse kokosnoot)
aardappelmeel
peper
zout

RIJST
60 g, door een vleesmolen gedraaide, rijst
1 liter melk
60 g geraspte kokosnoot
zout


* Deze kan ook in een hogedrukpan (pressure cooker) worden gekookt, volgens de aanwijzing voor het trekken van kippenbouillon, uit het bijbehorende receptenboekje.

Kook de soepkip gaar in het water met zout en de helft van de kruiden. (De kooktijd is afhankelijk van de malsheid van de kip.) Neem het vlees dan in nette stukken van de botten af en snijd het in gelijke blokjes. Braad nu de boter of de margarine in een braadpan bruin. Voeg er de stukjes kip aan toe, braad ze bruin. Doe er de ui en de rest van de kruiden bij en zoveel kippenbouillon, dat de stukjes kip onderstaan. Voeg er ook de pinda’s of de pindakaas aan toe, de slaolie en de geraspte kokosnoot (of de kokosmelk). Laat alles zachtjes doorkoken totdat de rijst - die nu wordt gekookt - klaar is. Breng hiervoor de melk met wat zout aan de kook. Houd iets koude melk achter. Meng de gemalen rijst hiermede aan. Voeg dit aan de kokende melk toe, roer het om en laat de rijst in 30 minuten gaar worden op een zachte warmtebron. Meng dan de geraspte kokosnoot aan met een weinig rijst, voeg het dan weer aan de rijst toe.
Roer even voor het opdoen de garnalen (gewassen!) door de pan met kip en bind het vocht bij met wat, met koud water aangemaakt aardappelmeel, maak het gerecht op smaak af met peper en zout.
Dien de “vatapà” dan op: of in een grote slabak bijv., of in een grote vuurvaste schotel (dit laatste is gemakkelijker omdat u de schotel dan enige tijd in de oven warm kunt houden totdat u er aan tafel aan toe is).

4 personen

gebied : São Paulo, Brazilië
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Het Internationaal Kookboekje / Heleen A. M. Halverhout
Een reactie posten