zaterdag 30 januari 2016

Masaga'a (Soedan)

MASAGA’A (AUBERGINESCHOTEL MET VLEES)

In Soedan groeit de aubergine in het wild. Feestelijke schotels met aubergine, courgette en tomaten zijn hier populair; zoals in vele Afrikaanse recepten worden de groenten gecombineerd met vlees.

3 middelgrote aubergines, geschild, in plakken
2 middelgrote uien, geraspt of fijngehakt
2 theelepels olie
450 g gehakt
5 tenen knoflook, uitgeperst of fijngehakt
4 theelepels tomatenpuree
100 g bloem om de aubergines door te wentelen
5 kleine courgettes, in schijfjes
2 middelgrote tomaten, in plakjes
frituurolie
1½ dl water
zout en peper naar smaak


Spreid de plakken aubergine uit op een dienblad, bestrooi ze met zout en laat zo het bittere sap in 30 minuten wegtrekken. Bak de uitjes kort in 2 theelepels olie. Voeg vlees, zout, peper, knoflook en tomatenpuree toe. Laat dit afgedekt circa 20 minuten sudderen, tot bijna alle vocht verdampt en het vlees mooi bruin is. Spoel de plakken aubergine af en veeg ze droog. Wentel ze door de bloem en frituur ze onder af en toe keren tot ze lichtbruin zijn. Maak in een ovenschaal lagen van het gehaktmengsel, de aubergines en de courgette. Herhaal deze lagen. Schik de tomaten bovenop. Schenk het water erover en plaats de schotel afgedekt 30 minuten in een op 175°C voorverwarmde oven. Serveer hierbij rijst of gekookte aardappelen.

4 personen

land : Soedan
gerechtsoort : vleesgerecht

bron :Afrika kookt : Tachtig recepten uit het hele continent / Tebereh Inquai