zaterdag 30 januari 2016

Hilba (Libië)

HILBA (FENEGRIEKPASTA)

‘Allah voorziet iedereen van voedsel, maar de kwaliteit en de soort ervan worden bepaald door wat men verdient’, luidt een Arabisch gezegde. In Libië, dat grotendeels uit woestijn bestaat, klinkt dit nogal wrang - 20 procent van al het voedsel moet worden geïmporteerd. Eetbare gewassen groeien uitsluitend in oases en langs de noordkust. Gerst is het belangrijkste basisvoedsel, samen met dadels. Maar er is ook wat positiefs te melden: alle vruchten en groenten die de bevolking nodig heeft, worden in Libië zelf geproduceerd.
Hilba wordt als dipsaus, als broodbeleg of als koude saus gebruikt - en je hebt er maar weinig van nodig. De fenegriekzaadjes moeten eerst 24 uur in water worden geweekt.

2 theelepels fenegriekzaad, geweekt en uitgelekt
1 - 2 verse chilipepers, van de zaadjes ontdaan
2 eetlepels verse koriander, fijngehakt
2 eetlepels citroensap
3 teentjes knoflook
zout
peper

Doe het uitgelekte fenegriekzaad in een keukenmachine, voeg de rest van de ingrediënten toe en meng alles tot er een gladde puree ontstaat.
Dien de hilba op als voorgerecht met plakjes wortel of met shoarmabrood erbij of gewoon als bijgerecht. Doe de hilba in een schone glazen pot met schroefdeksel en bewaar het in de koelkast.

Voor 1½ dl.

land : Libië
gerechtsoort : saus

bron : Verandering van Spijs : Een wereldselectie van pittige en kruidige gerechten / Troth Wells
Een reactie posten