zondag 2 november 2014

Empadas de Galinha (Estremadura en Ribatejo, Portugal)

EMPADAS DE GALINHA (RISOLLES MET KIP)

1 kleine ui
½ rode peper
2 eetlepels boter
1 kipfilet à 125 gram
½ eetlepel milde kerriepoeder
½ eetlepel bloem
¾ deciliter melk
½ eetlepel citroensap
2 takjes peterselie
zout
versgemalen peper
6 plakjes deeg voor hartige taart (diepvries)
2 eieren
8 eetlepels paneermeel
olie om te frituren


Ui pellen en snipperen. Peper schoonmaken en in kleine stukjes snijden. In pan boter verhitten en kip in 10 minuten rondom bruin en gaar bakken. Kip uit pan nemen. Ui en peper in achtergebleven bakvet 5 minuten al omscheppend bakken. Kip in kleine stukjes snijden. Kerriepoeder door ui en peper roeren en bestrooien met bloem. Al roerende scheutje voor scheutje melk toevoegen en blijven roeren tot mengsel gebonden is. Kip toevoegen, citroensap erdoor roeren en peterselie erboven in stukjes knippen. Op smaak brengen met zout en peper. Mengsel laten afkoelen. Deeg in 10 minuten laten ontdooien. Deeg op elkaar leggen en uitrollen tot dunne ronde lap. Met vormpje (Ø 7 centimeter) 20 rondjes eruit steken. Op elk rondje ½ eetlepel vulling scheppen. Randen van rondje met water vastplakken en stevig dichtdrukken. In diep bord ei loskloppen. In ander diep bord paneermeel strooien. Deegflapjes eerst door ei en daarna door paneermeel wentelen zodat ze rondom bedekt zijn met paneermeel. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Frituurolie verhitten tot 170°C. Risolles met 5 tegelijk in 4 minuten goudbruin frituren. Laten uitlekken op keukenpapier en warm serveren.

20 stuks

voedingswaarde : 100 kcal per stuk
voor- / bereidingstijd : 50 / 25 minuten

gebied : Estremadura en Ribatejo, Portugal
gerechtsoort : borrelhapje of voorgerecht

bron : Portugal : Een culinaire ontdekkingsreis door de streekkeukens van Douro en Minho, Estremadura en Ribatejo en de Algarve / Mieke van Laarhoven

Geen opmerkingen: